3DTränaGravid – ny träningsapp för blivande mammor

Inom kort lanseras träningsappen 3DTränaGravid för blivande mammor av träningsprofilerna Charlotte Carlén och Niklas Andersson. Träningsappen fokuserar kring tredimensionell träning som stärker kroppen i dess naturliga rörelsemönster, t.ex. om du skall böja dig ned och plocka upp en leksak eller lyfta matkassar ur bilen. 3D-träning under graviditeten uppges inte bara göra de blivande mammorna mer mobila, rörliga och piggare, utan förebygger även rygg- och bäckensmärtor.

Traditionell träning har oftast tränats med raka övningar, maskiner och med fokus på en muskelgrupp i taget, t.ex. lårcurls i maskin, latsdrag, höftlyft, s.k. tvådimensionell träning. Dessa övningar stärker musklerna i den specifika övningen men förbereder inte kroppen för vardagslivet som gravid och utgår inte från hur vi naturligt rör oss.

Tredimensionell träning däremot bygger på kroppens naturliga rörelsemönster, hur vi rör oss i vardagen. Om du t.ex. skall böja dig ned och plocka upp en leksak från golvet, lyfter en matkasse eller sträcker dig efter något i skåpet så kommer du röra kroppen i många olika led och använda flera olika muskelgrupper samtidigt. Kroppen rör sig alltså inte bara i perfekta tvådimensionella vinklar. Eftersom kroppen är ett integrerat system så kommer det du gör med armen påverka en muskel i bäckenbotten och fotens position skapar en annan reaktion i ryggen.

3D-träning under graviditet gör mamman mer rörlig och förebygger smärtor

– Jag upplever att när jag tränar 3D så är jag mjuk, som nymasserad och stark samtidigt. När viktfördelningen i kroppen förändras under en graviditet påfrestar det bäcken och rygg. Då är det ovärderligt att vara stark i rumpa, lår och bröstrygg och samtidigt vara mjuk i musklerna så att man slipper vanliga låsningar och nervinklämningar som orsakar smärtor man kan uppleva som gravid. 3D-träning har förändrat mitt liv genom att jag inte längre har smärtor. Jag vill ge andra gravida kvinnor samma möjlighet, därför har vi skapat en app med träningsprogram som är anpassade för graviditetens faser, säger Charlotte Carlén, som har tränat tredimensionell träning under sin andra graviditet.

Alla friska gravida rekommenderas att träna

”Alla friska gravida kan träna, gärna 30 minuter dagligen, det vill säga mer än 90 procent av alla gravida rekommenderas att vara fysiskt aktiva under graviditeten”, skriver ett par läkare och professorer i en gemensam rapport i Läkartidningen. Träning generellt under graviditet har visat sig vara mycket positivt i flera avseenden, bl.a. kvinnan föder barnet lättare, mår fysiskt bättre efter förlossning och minskar risken för depressiva besvär.

Under graviditeten så töjs maghinnan och magmusklerna ut, samtidigt som rörelsemönstret förändras ju mer magen växer. För att orka bära upp magen och för att hjälpa alla assisterande muskler som får kompensera för magmuskulaturen bör de gravida kvinnorna träna de djupa magmusklerna tillsammans med rygg, säte och ben i naturliga tredimensionella rörelsemönster.

https://www.instagram.com/p/BnBRPX2FdzT/?hl=sv&taken-by=charliecarlen

För mer information vänligen kontakta:

Charlotte Carlén:

Mail: charlotte@carlen.nu, Telefon: 0722-536116

Om 3DTränaGravid och grundarteamet:

 3DTränaGravid är en app innehållandes drygt 20 träningsprogram med övningar som är valda med omsorg för den utmanande tid den blivande mamman går igenom. Appen kan användas av alla gravida oavsett träningserfarenhet då övningarna fokuserar på rörlighet, mobilitet och att stärka den inre muskulaturen samt bäckenbotten. Appen släpps i AppStore om ca 2 veckor.

Niklas Andersson arbetar som Personlig Tränare och är utbildad vid det välrenommerade Gray Institute i USA där han har sin FAFS®️ certifiering från. FAFS®️ certifieringen innebär en djupare förståelse och analys för kroppens biomekanik i rörelse där vi människor påverkas av massa, momentum samt underlagskrafter/gravitation vilket är vitalt för vår träning.

Niklas expertis ligger i rehab och prehab där han hjälper sina klienter till en stark och balanserad kropp som skall hålla länge, genom funktionell träning och behandlingar. Niklas arbetar som lärare för Procedos, där han utbildar Personliga Tränare i 3D-träning.

Charlotte Carlén arbetar som Internationell presentatör inom gruppträning för Les Mills, utbildare för Qicraft/Technogym och driver den egna träningsanläggningen NTC i Norrtälje. Under många år har Charlotte haft smärtor i bäcken, rygg, axlar och fötter vilket nådde sin kulmen under den första graviditeten där smärtorna under och efter graviditeten var nästintill olidliga. Efter att ha kommit i kontakt med 3Dimensionell träning och utövat det under en tid så är Charlotte helt smärtfri, starkare än någonsin och har också nu genomgått en till graviditet utan en enda krämpa!

Niklas är precis nominerad till Årets PT och Charlotte nominerad till Årets Förebild och Årets Gruppträningsinstruktör i Guldhjärtat 2018 som ofta kallas för träningsbranschens ”Oscar”.