Friskis träningstrendspaning 2023

Foro: Friskis multifys

Friskis har sammanställt och presenterat sina trendspaningar inom träning inför 2023: Vad är det som gäller nu – vad är på uppgång, vad gillar vi, var tränar vi?

Friskis har rest runt, frågat, och lyssnat. När Friskis utvecklar träning vill de veta vad människor behöver och vill ha, men också vad de drömmer om. Trendspaningen har blivit ett återkommande inslag för att sammanfatta de influenser som dykt upp under året, i rapporter, på mässor och runt om i världen. Årets trendspaning har sammanställts av Helen Eriksson och Magnus Strömberg, båda träningsutvecklare på Friskis.

Styrketräningen fortsätter att dominera 

Gymträningen fortsätter framåt som tåget. Vi har sagt det förr men är det någonstans vi hittar yngre generationer i träningen så är det här. Att “gymma” blir allt mer som att hålla på med vilken idrott som helst. Det tränas mycket och det tränas seriöst.

Förändrade beteenden och livsstilsvanor

Vi tränar på fler sätt och på fler platser än tidigare. Många väljer att komplettera passen på träningsanläggningen med att träna hemma eller köra några pass utomhus. Vi byter och testar nytt. Kör ett pass med kompisgänget, något digitalt, yoga på stället på hörnan och söndagsjogg med lokala löparklubben.  Lättillgängligt och tidseffektivt är ledorden i trenden som varit på gång ett tag och som nu sätter sig på riktigt. Här kan vi också räkna in vardagsmotionen. Att cykla till jobbet eller promenera med hunden har blivit en del av en varierad träningsrutin.

Det-ska-kännas-träning

Den högintensiva träningen med korta pass och hög puls har fått ett uppsving. Men nu med en extra dimension där fokus ligger på inramningen, på showen, på ljud och ljus. Tillsammans i mindre grupp får träningen det där extra trycket som gör upplevelsen komplett. 

Mer sömlös digital träning

För bara några år sedan kopplade vi bort mobil samt ettor och nollor för en stund under träningen. Pulsklocka visst, diverse appar för att logga träningen ja, men inte i någon större utsträckning. Det börjar ändra sig. Digital träning är här på allvar år 2023. När du inte hinner till anläggningen har du den i fickan – puls och gemenskap, när du kan och på dina villkor. Träna med vem som helst när som helst.

Läs mer om Friskis träningsnyheter 2023 här.