Kan DNA-analys avslöja det perfekta kost- och träningsupplägget?

Det låter nästan för bra eller futuristiskt för att vara sant; genom ett enkelt test få svaren på frågorna som så många undrar över: hur ska jag äta för att gå ned i vikt? Vilken typ av träning passar mig bäst?

Svaren på dessa frågor och en hel del därtill anser sig DNA-analysföretagen som växer fram på marknaden kunna ge genom sina tester. Sweaty Business kontaktade Dennis Hamberg, VD på Your DNA Scandinavia och ställde några frågor kring det trendiga ”Lifestyle DNA analysis”.

Vad gör Your DNA Scandinavia?

Vi är ett bolag, baserat i Göteborg, som förmedlar DNA-analyser för ett laboratoriumet Novogenia GmbH som ligger i Salzburg, Österrike. Novogenia är världsledande och flerfaldigt certifierad inom genetisk diagnostisk. Vi samarbetar lokalt med en hel del personliga tränare, dietister och privatkliniker och läkare.

Hur går en DNA-analys till hos er?

Att utföra ett DNA-test är enkelt. Eftersom alla våra celler innehåller samtliga av kroppens gener kan man enkelt ta provet från celler i munnens slemhinna. Testet gör du därför hemma genom att skrapa insidan av kinden med en tops som du därefter skickar till laboratoriet för analys. Ett par veckor senare skickas dina analyssvar digitalt samt skickas hem till dig i bokform

Varför är DNA-analys en bra idé att göra i tränings- och kostperspektiv?

Via dina genetiska anlag får du reda på väldigt mycket baserat på dina individuella förutsättningar. Bland annat hur du kan utforma din kost. De flesta kostråden som ges upplever jag som ganska generella, och inte så specifika för individens förutsättningar.

Vad får man ut för information?

Vi arbetar inom två olika områden; Hälsa och träning samt den medicinska sidan. På hälsosidan får du reda på genetiska förutsättningar kopplat till kost och vilken typ av kosthållning som passar just dig, samt att du kan få reda på vilken typ av träning som är bäst lämpad på dig, beroende på vad du har för mål med träningen.

Brukar folk bli överraskade av svaren de får i analysen?

Jag upplever inte att gemene man blir överraskad av resultaten i sig, däremot blir många förvånade över hur mycket information de får. Man får verkligen ett omfattande verktyg för att arbeta med sig själv. Sedan tror kanske många att de är känsliga för ett visst födoämne, men att testerna visar att de inte alls är det utan kanske ska hålla sig ifrån helt andra ämnen.

Var kan man få mer info om era olika tester? 

På vår hemsida finns all information, undrar man över något ytterligare går det givetvis bra att ringa oss eller fylla i kontaktformuläret som finns på hemsidan.

.   .   .

Är du som läser/följer Sweaty Business sugen på att prova på en DNA-analys? Ange i så fall koden sweaty15 i webbshopen hos Your DNA så får du 15% rabatt på alla analyser.