Världens råaste gym – trendigare än någonsin

Bildkälla: Reuters

Kachalka gym har begreppet ”lyfta skrot” fått en bokstavlig innebörd.

Etablerad i början av 1970-talet, Ukrainas svar på Kaliforniens Muscle Beach har ökat i popularitet de senaste fyra decennierna och är numera hem till fler än 200 olika träningsmaskiner och tusentals ”medlemmar” som tränar helt gratis. Dess ökade popularitet beror till stor del på den massiva spridningen bilder och videos från platsen fått i sociala medier. Dessutom finns en stor yta avsedd för calisthenics och street workouts där stora tävlingar har genomförts och läget nära vattnet är optimalt under varma sommardagar.

Skapelsen av den Polska gymnasten Kasmir Jagelsky och matteprofessorn Yuri Kuk ligger på ön Tuhen precis intill Hidropark, mitt i hjärtat av Ukrainas huvudstad Kiev.
Namnet kommer från det ukrainska ordet ”kachat” vilket bokstavligen betyder ”att pumpa”.

Bildkälla: Reuters & Daily Mail

Många av maskinerna skapades när det fanns ett överskott av skrot i landet under kalla krigets dagar och består mestadels av reservdelar från maskiner och fordon.
Rostiga kedjor, bärgningsdelar från båtar och annat skrot har grovt svetsats ihop för att skapa primitiva men ändå fullt dugliga styrketräningsmaskiner.

Bildkälla: Reuters & Daily Mail

De blåmålade maskinerna är tillverkade av metall och trä och  saknar helt lyxigt vadderade säten och mjuka plasthandtag som vi är mer vana vid.

Bildkälla: Reuters & Daily Mail

Mycket av utrustningen är fastkedjad i marken så att den inte blir stulen.

Genom åren har gymmet brett ut sig till en yta som idag uppskattas till över nio kvadratkilometer och erbjuder allt från maskiner, fria vikter, kampsportsdel, strongmanträning till klassisk gymnastik och parkour.

Bildkälla: Reuters & Daily Mail