Den enormt viktiga hälsomarkören – Visceralt fett

Med en exakthet på 98,6% kan du på ett trovärdigt och snabbt sätt mäta andelen visceralt fett hos dina klienter med hjälp av InBodys produkter.

Visceralt fett lagras i människans bukhålighet och kallas även ”aktivt fett” eftersom det påverkar hur hormoner fungerar i kroppen. Ett överskott av visceralt fett kan därför ha potentiellt farliga konsekvenser. Då visceralt fett finns i bukhålan, ligger det nära många vitala organ, såsom bukspottkörteln, levern, hjärtat och tarmarna. Ju högre mängden visceralt fett en person lagrar, desto större är riskerar för flera komplikationer.

Inom sjukvården är det säkraste sättet att mäta hur stor andel visceralt fett en person har är genom en CT scan eller en MR kamera. Tyvärr är dessa tillvägagångsätt både dyra och tidskrävande och genomförs väldigt sällan. Det vanligaste sättet är istället genom midjemått vilket ger en signal men inget säkert svar. Om en läkare gör en MR undersökning ges resultaten i en skala mellan 1-59. Viscerala fettnivåer bör vara under 13 på denna skala. Allt över 13 innebär att en person måste tänka på att omedelbart göra ändringar i sin kost och livsstil. Hälsorisker med att bära på överflödigt visceralt fett inkluderar:

  • Hjärtattack
  • Hjärtsjukdom
  • Diabetes typ 2
  • Högt blodtryck
  • Stroke
  • Bröstcancer och tjocktarmscancer
  • Alzheimers sjukdom

Stress kan också spela en roll vid lagring av överflödigt visceralt fett. Detta beror på att när någon är stressad, släpper deras kropp ut ett hormon som kallas kortisol, vilket ökar hur mycket visceralt fett en persons kropp lagrar. Vissa läkare rekommenderar att personer med höga nivåer av visceralt fett försöker minska sina stressnivåer genom exempelvis meditation, andningsövningar eller yoga. – *Källa

De med bäst kompetens kring livsstilsförändringar, kostförändringar och träningsaktiviteter är med största säkerhet alla inom friskvårdsbranschen, inte sjukvården. Ni gör en enorm skillnad för människor och behovet, i dessa tider, har nog aldrig varit större. Sluta gissa, mät så vet ni.

För mer information och InBodys produkter och kampanjer kontakta Fredrik Steen på fredrik@inbodysweden.nu

*Källa, Medical news today 2018.