TE3 Mobility Training Stick väcker intresse från NBA och NHL

Det finländska sportteknikföretaget TE3 har förvandlat den gamla trogna träningkäppen till en personlig rörlighetstränare med hjälp av data och artificiell intelligens.

Skenet kan bedra. Från utsidan ser TE3 Mobility Training Stick ut som vilken träningskäpp som helst. Men inuti finns det en mängd sensorer och teknik som kan analysera rörlighet och rörelse i realtid. TE3, företaget bakom ”smartpinnen”, anser att dessa data är avgörande för att hjälpa till att bota problem som orsakas av vår allt mer stillasittande livsstil.

”Vi använder våra kroppar så lite nuförtiden att vi inte längre alltid förstår hur man korrekt kontrollerar sina positioner och rörelser”, säger Ari Laakkonen, VD på TE3. ”Detta har långsamt resulterat i muskelspänningar, rörelseobalanser och begränsningar inom rörelseområdet. Dessa leder i sin tur till smärta, stress och sömnlöshet eftersom kroppen aldrig helt kan slappna av.”

TE3-stiftet går till botten med dessa problem och kan användas både i träning och rehabilitering. Mobility stick ger snabb återkoppling genom att vibrera om en övning inte utförs korrekt. Detta belyser på ett konkret sätt eventuella problem med hur användarens kropp rör sig. En medföljande mobilapp guidar användaren genom resultaten och erbjuder skräddarsydda övningar för att förbättra rörlighet, koordination och kroppskontroll.

TE3 skulle inte vara en finsk innovation om inte bastun var en del av historien bakom. I 2014 satt Laakkonen i en bastu med sin vän, idrottaren Jarkko Kortelainen och pratade om att utveckla träningsutrustning tillsammans.

”Jarkko pekade omedelbart på ett kvastskaft som låg i hörnet och sade, -om du kan baka in teknik i den där kvasten som kan beräkna lutningen så börjar vi snacka”, berättar Laakonen.

Sportens värld har varit snabba att se möjligheterna med Mobility Stick. Den används redan av fysioterapeuter, idrottare och tränare i Finland. Nu testar TE3 konceptet i den amerikanska proffsvärlden i och med samarbeten med tre lag i NHL och NBA.

”Jag kan inte avslöja lagen ännu, men vi utvecklar test- och träningsprotokoll för idrottare tillsammans med dem”, berättar Laakkonen. ”Konsumentmarknaden är vårt yttersta mål, men att arbeta med proffs ger oss trovärdighet.”

TE3 är mitt i processen att patentera sitt koncept. Företaget menar att det inte bara är själva ”pinnen” och dess teknik som är av värde, utan också koncept och kunskap runtomkring produkten som behöver skyddas.

”Jag skulle vilja se oss bli en viktig spelare i att förbättra allmän kunskap om rörlighet och rörelsekontroll”, säger Laakkonen. ”Vår Mobility Stick erbjuder data, men också konkreta bevis för var användarens rörlighetsutmaningar ligger. Detta motiverar förhoppningsvis människor till att göra förändringar.”

”Mätning ska inte göras för mätningens skull, du behöver alltid ha ett mål i åtanke”, förklarar Laakkonen. ”Vår smarta pinne mäter rörlighet men det låter dig även veta vilka dina obalanser och begränsningar i rörlighet är och vilka övningar du kan göra för att förbättra dem.”