Utbilda dig till personlig tränare i Thailand!

Phuket i Thailand är välkänt för sina palmkantade stränder, turkosa vatten, dykning i världsklass och rika nöjesliv. På senare år har det blivit allt vanligare med träningsresor och numera finns även möjligheten att utbilda sig till personlig tränare via svenskägda företaget UFASE

Du kanske har hört talas om Titan Fitness eller stött på det i sociala medier? Det är en känd träningsanläggning med fokus på fitness (styrke- och konditionsträning) i Phuket, som ägs och drivs av svenske Kim Lindholm sedan ungefär sex år. På anläggningen sjuder det av daglig träningsaktivitet och många träningsresearrangörer förlägger sina ”camps” hos Titan Fitness. I år har företaget valt att utveckla verksamheten och startat en personlig tränarutbildning – UFASE (Ultimate Sports And Fitness education). Sweaty Business tog ett samtal kring utbildningen med Kim.

Kim Lindholm

Hur kom det sig att du hamnade i Thailand?

Jag flyttade till Thailand för att söka nya utmaningar i livet och började arbeta på olika gym här borta. Sakta men säkert växte tankarna om att starta ett eget ställe, vilket till slut utvecklades till Titan Fitness Camp. De flesta anläggningarna här borta hade fokus på muay thai och i och med det blev det mest killar som lockades till dem. Vi valde att satsa på fitness och har på så vis också en bredare målgrupp, samtidigt som vi skiljer oss mot många andra verksamheter. Vi har ca 60% tjejer på våra pass.

Varför har ni valt att satsa på en PT-utbildning?

Eftersom en del av våra tränare är här periodvis, innan de rör sig vidare eller åker hem till sina hemländer, så tappar vi förr eller senare många tränare samt att vi varje år ökar antalet klienter och måste anställa nya tränare. Så på ett vis är det för att säkra upp så att vi alltid har välutbildade tränare att tillgå.

Hur ser er utbildning ut och vad ingår?

Totalt är utbildningen 7 veckor lång. Den inleds med 3 veckor teoretiska studier, som man kan läsa innan man kommer hit, sedan är det 4 intensiva veckor på plats med den praktiska delen. I slutet av utbildningen genomförs en skriftlig tentamen samt ett praktiskt prov. Efter utbildningen finns det möjlighet att vara kvar i ytterligare två veckor och praktisera i verksamheten inom Titan Fitness. Ur den första utbildningsgruppen har vi haft möjligheten att anställa flera personer som tränare.

Vilken certifiering får den som gått utbildningen?

Efter genomförd utbildning finns det möjlighet att genomföra ett test för att bli ACE-certifierad.

Nu har ni kört den första omgången av utbildningen, hur ser den typiske deltagaren ut?

Det är lite roligt det där faktiskt, för det varierar väldigt mycket. Vi har personer i ett åldersspann mellan 20–40 år, med vilt skilda bakgrunder och kommer ifrån olika länder som exempelvis Sverige, Australien och Irland. Det är en spännande blandning. Vi lägger stor vikt vid personligheten och våra deltagare får lära sig att utmana sina självbegränsningar.

Vilka förkunskapskrav behöver man för att gå er utbildning?

Vi ställer inga krav på förkunskaper. De flesta har såklart redan ett träningsintresse och viss egen träningserfarenhet. I slutändan skiljer sig målen som deltagarna har med att gå utbildningen. Vissa vill arbeta professionellt som tränare och andra gör det som en grej för egen personlig utveckling. Vi hade t ex en deltagare som arbetar som lärare till vardags, men valde att gå vår utbildning under semestern.

Hur ser lärarteamet ut?

Vi har ett kanonteam på plats! Vår utbildningsansvarig är en superkompetent och välmeriterad kille som heter Alberto Bossum, som till vardags är baserad i Kina, men som flyger in till utbildningstillfällena. Sedan har vi haft en av våra egna tränare Marie Majki som arbetat 3 år på Titan Fitness, hon har hållit diverse workshops som personlig tränare och fokuserat på hur det är att jobba som tränare på heltid.

Vad kostar er utbildning att gå?

Vi har lagt priset på 3 795€ (drygt 40 000 sek), men då ingår bland annat två mål mat om dagen (mån-lördag), boende med tillgång till swimmingpool, fri träning med mera. Dessutom får man en fantastisk upplevelse på köpet. Adderar man sedan kostnaden för flyg och diverse mindre kostnader så tycker vi att man landar på en attraktiv totalkostnad.

När går nästa utbildning och var kan man läsa mer?

Vi kör nästa utbildning i juni nästa år (2019), vi har valt att köra sommartid då de flesta utbildningar ligger nere i exempelvis Sverige och Australien. Mer info kan man hitta på vår hemsida ufase.com.

Om Titan Fitness och Phuket: Titan Fitness Camp består av ett fullt utrustat trevåningsgym, ett utomhus Fitness Camp, en militärhinderbana och en 620kvm stor utomhus Crossfit-anläggning för fitnessklasser (tak med skydd för sol och regn finns) samt boende. Phuket är Thailands största ö och är en provins belägen vid Thailands sydvästkust. Här finns ca 390 000 invånare. Huvudort är Phuket Town. De flesta stränderna på Phuket sträcker sig längs den västra delen av ön medan ön annars i huvudsak består av kuperad, bergig terräng. Ungefär 70 % av ön består av skog.