Friskis&Svettis Stockholm presenterar nya resultat: Åtta av tio deltagare upplever förbättrad hälsa i preventivt program för prediabetiker

Bild: Friskis

Lagom till Världsdiabetesdagen den 14 november presenterades det första resultatet från ett världsunikt program för prediabetiker. Satsningen är framtagen i ett samarbete mellan Friskis&Svettis Stockholm, Region Stockholm och Health Integrator, och har som mål att förebygga typ 2 diabetes. Bland de 650 deltagarna upplever åtta av tio att deras hälsa har förbättrats.

I februari 2021 lanserades storsatsningen på prediabetiker och diabetes typ 2. Projektet är nu i full gång och 650 personer med prediabetes deltar.

”Friskis&Svettis mål är att bidra till ett mer välmående Stockholm, och det här samarbetet är en del på vägen. Vi bidrar med anpassad träning och rörelse, men också glädje och gemenskap”, säger Friskis&Svettis Stockholms ordförande Andreas Strömberg.

Projektet genomförs i samarbete med region Stockholm, som en del av deras långsiktiga friskvårdsinsats med målet att förebygga folkhälsosjukdomar. Via en digital hälsoplattform från Health Integrator får deltagarna tillgång till ett stort antal hälsotjänster inom områden som fysisk aktivitet, kost, sömn och stresshantering. Där kan deltagarna välja att köpa FaR-kort (Fysisk aktivitet på recept) hos F&S Stockholm.

– ”Programmet fångar upp prediabetikerna så att de kan börja jobba med livsstilsförändringar innan de får typ 2 diabetes”, säger Maria Olsson, som är hälsopedagog på Friskis&Svettis Stockholm och den som hjälper deltagarna att nå sina mål.

Förbättrad hälsa för 8 av 10 deltagare

Det finns plats för 925 deltagare i programmet för att förebygga typ 2 diabetes. I nuläget har 650 personer fått plats, så det finns möjlighet att anmäla sig på Folkhälsa Stockholm ännu. I den senaste statistiken anger 80 procent av deltagarna att de har förbättrat sin hälsa genom bland annat minskad övervikt, förbättrad sömn, sänkt blodtryck och ökad livsglädje.

– ”Det här är glädjande siffror som visar att vårt upplägg ser ut att fungera. Hos oss på Health Integrator jobbar hälsocoachen med kategorierna sömn, stress, tobak, alkohol, kost och fysisk aktivitet – och där kommer Friskis&Svettis Stockholm in med fysisk aktivitet”, säger Fredrik Söder, VD på Health Integrator.

Redan några månader efter lanseringen upplever pre-diabetikerna stora förbättringar. Inom kort kommer deltagarna ta ett uppföljande blodprov för att säkerställa att långtidsblodsockret har förbättrats.

– ”Vi valde just Friskis&Svettis som samarbetspartner eftersom det är ett välkänt varumärke som känns varmt och välkomnande. Många känner sig trygga i det och deltagarna får stor hjälp med sin motion”, avslutar Fredrik Söder.

Faktaruta: Så här går det till

  • Deltagarna är mellan 50 och 60 år gamla.
  • Deltagarna har diagnosen prediabetes, dvs risk att utveckla diabetes typ 2.
  • Genom programmet får de ett belopp på 6 250 kr per år i två år att disponera på olika hälsotjänster, såsom Fysisk aktivitet på recept hos F&S Stockholm, finansierat av Region Stockholm.
  • Genom programmet får de hjälp av en hälsopedagog för att nå sina mål.
  • Det finns ytterligare några platser kvar. Intresserade anmäler sig på folkhalsastockholm.se

Läs mer om Rion Stockholms satsning här