Vem vill du hänga med på ditt gym?

Det finns olika vägar att expandera sin verksamhet – ett sätt är att öppna upp för en ny målgrupp.

Är ditt gym relevant för din tilltänkta målgrupp? Ja, för att svara på det måste du veta vem som egentligen är din drömkund. En målgrupp kan enkelt definieras som – de individer som mest sannolikt vill köpa ditt gyms tjänster. Ju mer exakt du definierar den, desto enklare förstår du din målgrupps beteende samt hur och vart du når dem. 

Marknadsförare pratar om att ”inte skjuta hagelbössa” utan försöka smalna av profilen på önskade kunder och istället köra riktade kampanjer mot en utvald grupp av individer. Kvinnor eller män, nybörjare eller redan frälsta, privatpersoner eller företag, unga eller gamla, tjocka eller smala, individuella atleten eller idrottslag – vem skall du satsa på?

Vilka målgrupper matchar du med?

Men är det så enkelt att bara välja ut några målgrupper och sen försöka få verksamheterna att blomstra på de intäkterna de kan generera? Tjänsterna som ett gym erbjuder har ”alla” ett behov av – eftersom du kan inte lagra fin form. Här finns inga behov av att utesluta någon.

Frågan måste istället ställas utifrån perspektivet – hur är ditt gym designat, vilket utbud erbjuder du, var är den geografiska placeringen, har du någon personalstyrka och i så fall på vilken nivå ligger deras kompetens? För det krävs stora resurser att skapa ett gym där ”alla” känner sig välkomna. Som gymägare kommer du att drunkna i uppgifter och utmaningar om du ska försöka göra alla till lags. Då är det – ”bättre att göra färre saker och göra det riktigt bra än att vara överallt där allt blir halvbra”. 

Kom ihåg att det finns inget rätt eller fel i val av inriktning men vissa satsningar är lättare eller svårare att förverkliga. Självklart spelar storleken på marknaden där du verkar in – samt den nuvarande konkurrenssituationen inom ditt geografiska upptagningsområde.

Se till att rätt individer hänger på ditt gym

En målgrupp består av människor och människor har känslor. Det är dessa känslor du vill attackera och bästa sättet att göra det på är – att ha passion. Vem vill du ”hänga med” på ditt gym, vem vill du hjälpa till ett liv fullt av kvalitet och kvantitet? Vilken inställning till träning tycker du att de ska ha? Vilka problem går de runt med som du kan hjälpa till att lösa? 

Svara på dessa frågor så ser du tydligt vilken målgrupp du vill ska vara kunder på ditt gym. Din passion för att hjälpa dem kommer att både märkas och synas vilket genererar nöjda medlemmar. Men kanske bryr du dig inte om vem som besöker ditt gym utan din passion är ”att tjäna pengar” – det kan fungera kortsiktigt men det blir troligtvis långsiktigt mindre kul att gå till jobbet.

Många jagar de som redan är aktiva

Det finns många sätt att dela upp och kategorisera målgrupper, ett sätt är:

Grupp 1 – de 30% aktiva:
Dessa går på gym, är involverad i idrotten eller motionerar på egen hand minst 50 ggr per år.

Grupp 2 – de 40% påverkbara:
Dessa vill gärna komma igång och är medveten om alla fördelarna med att vara fysiskt aktiv. Ofta har de varit aktiva men sen ”hamnat i soffan” och helt enkelt blivit lite lata. De har förståelsen för produktens alla fördelar men får inte till motivationen till en regelbundenhet i sin fysiska aktivitetsnivå.

Grupp 3 – de 30% ”glöm det-individer”:
Dessa är ej ”mentalt redo” att ta till sig vårt budskap. De har inget svar på ”varför skall jag börja röra på mig”? Du ska inte försöka vända denna grupp av människor utan bara låta dem vara. Det är för mycket jobb till för liten avkastning – glöm dem. Denna grupp belastar oftast staten med stora hälsoproblem och det är statens uppgift att försöka motivera dem (lycka till för det är i princip omöjligt).

Genom åren slåss de flesta gymaktörer om de 30% som redan är aktiva – där en stor del ”vill betala för att gå på gym”. Nyckeln till branschens utveckling är att ”paketera” sig för de 40% i samhället som är påverkbara och som bara behöver känna ”här passar jag in och tjänsterna de erbjuder gör att jag tror mig kunna få resultat och därför full valuta för mina pengar”.

Den 40-procentiga påverkbara massan är nyfikna på gymmens tjänster och har oftast redan testat oss – men än så länge är de inte övertygade om att gymmet långsiktigt är rätt plats att ta hand om sin hälsa. Detta är en utmaning som vi alla ser fram emot och vill tackla på största allvar. Din passion kommer att vara en av nycklarna för att lyckas.