HYROX – världens snabbast växande fitnesstävling kommer till Sverige och Danmark

Bild: HYROX

2023 kommer HYROX, världens snabbast växande fitnesstävling, till Sverige. Stockholm är först ut i mars och Malmö följer i maj, en tävling som även riktar sig till Danmark. Därmed är Sverige och Danmark nu med på kartan över länder i världen där fitness-entusiaster äntligen kan visa vad de går för i ett standardiserat tävlingsformat, och självklart också kan kvalificera sig till de internationella mästerskapen.

Fitness har blivit en av världens vanligaste träningsformer och antalet utövare världen över är enormt.

”HYROX är framtaget för att alla ska kunna delta, med utgångspunkt i sin egen nivå och förmåga. Eftersom tävlingsmomenten är standardiserade och likadana i alla race kan vi också direkt mäta prestationen mot alla andra som deltar, oavsett var i världen deltävlingen sker”, säger Moritz Fürste, medgrundare till HYROX. 

Bild: HYROX

HYROX grundades 2017 i Tyskland där det första eventet lockade 650 deltagare. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och bara i år kommer man att arrangera 43 race i 11 länder och ta emot över 90 000 deltagare. Det arrangeras även internationella mästerskap där de bästa från respektive deltävling bjuds in. 

För Norden är Stockholm först ut den 25 mars 2023 på Stockholmsmässan. Strax därefter, den 13 maj, är det dags för tävling på Malmömässan där fokus ligger på atleter från södra Sverige och Danmark. 

”Vi har redan haft ett antal svenskar och danskar som tagit sig till våra tävlingar runtom i Europa och även USA, men nu är det dags för alla här på hemmaplan att visa vad de går för. Det ska också bli spännande att se hur vi som region står oss i de internationella mästerskapen senare nästa år”, säger Antonia Fält-Kottulinsky, Brand manager för HYROX Skandinavien.

Så fungerar HYROX

På en HYROX-tävling ställer alla upp i samma race och format:

Tävlingen startar med 1 km löpning, följt av en funktionell övning. Detta repeteras åtta gånger med olika funktionella övningar mellan löppassen. 

Bild: HYROX

Deltagare kan ställa upp i olika kategorier, beroende på nivå:

 • Individual – standard HYROX för alla, oavsett nivå. o Individual Pro – för riktigt vältränade och erfarna. Tyngre vikter ger en större utmaning.
 • Pairs – för de som vill dela övningarna med någon annan.
 • Relay Teams – en grupp om fyra personer som delar på övningarna och löpningen sinsemellan. Perfekt för ett lag från gymmet, arbetsplatsen eller liknande.

De olika funktionella övningsmomenten är:

 • SkiErg
 • Sled push
 • Sled pull
 • Burpee broad jumps
 • Rowing
 • Farmers carry
 • Sandbag lunges
 • Wall balls

Läs mer om HYROX här.

Om HYROX:

HYROX grundades 2017 av Christian Toetzke, en branschveteran inom internationell cykling, marathon och triathlon tillsammans med Moritz Fürste, en av Tysklands bästa landhockeyspelare genom tiderna samt en framgångsrik entreprenör. HYROX föddes ur idén om att sammanföra den funktionella fitnessvärlden med kondition- och uthållighetsvärlden i ett format som replikerar de aktiviteter en vanlig gymbesökare genomför under ett träningspass. HYROX överbryggar klyftan mellan traditionella uthållighetsevenemang med långa distanser och funktionell kondition och lockar tävlingsidrottare och entusiaster oavsett idrottsbakgrund.  

Sedan starten 2017 har HYROX haft en enorm tillväxt i Europa och USA. Nu fortsätter man den snabba globala expansionsplanen och introducerar tävlingen för Sverige och Danmark under första hälften av 2023.