Möt Rebecca Andersson – sjuksköterskan som förvandlade sitt intresse för hälsa och kost till en kostrådgivningsverksamhet

Entreprenören Rebecca Andersson är utbildad sjuksköterska och har alltid haft ett intresse för hur kroppen fungerar. Hennes intresse för kost utgår ifrån hur det vi äter påverkar vårt inre, därtill uppkomsten av ohälsa och sjukdom.

I och med sin passion för hälsa med fokus på kost utbildade hon sig under våren 2022 till kostrådgivare via IntensiveKost samt startade sitt företag VICTU i Växjö, där hon är bosatt.

Hur kom det sig att du fick upp ögonen för det här med kost och kopplingen till hälsa?

– Som sjuksköterska har jag dagligen stött på patienter som till följd av bland annat cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdom fått en försämrad hälsa både fysiskt och psykiskt. Att få uppleva patienternas lidande var en ögonöppnare för mig och jag fick många gånger tanken, hur kan vi förebygga dessa sjukdomar? Orsaken ligger många gånger i livsstilen där våra matvanor idag beskrivs som den största orsaken till ohälsa.

Ditt företagsnamn – VICTU – har det någon särskild betydelse?

– Det är egentligen ganska logist, som sjuksköterska är latinska ord en del av vardagen. Därmed blev det VICTU som betyder ”kost” på latin.

Vilka tjänster erbjuder du inom företaget?

– Victu AB bedriver verksamhet inom kostrådgivning. Att få kombinera mitt största intresse, kost, med att hjälpa människor, som är en stor drivkraft hos mig, är fantastiskt. Som kostrådgivare vill jag förmedla att hälsosam och näringsrik mat kan vara både god och enkel. Här erbjuder jag individanpassade kostscheman, inspirerande föreläsningar och kroppsmätningar med InBody270.

Behöver man bo i, eller i närheten, av Växjö för att kunna ta del av dina tjänster?

– Nej, det behöver man inte. Jag erbjuder även möjlighet för ett helt onlinebaserat upplägg vilket gör att jag kan hjälpa människor oavsett var de är lokaliserade rent geografiskt.

Vad ingår i dina kostupplägg?

– Övergripande kan man säga; individuella kostscheman med näringsberäknade recept, veckovis uppföljning via onlinemöte, app eller mail, kroppsmätning och utvärdering. Jag finns där för mina klienter för den stöttning och coaching som de behöver.

Rebeccas magiska havregrynsgröt. Bildkälla: Instagram/@victu.se

Varför har du valt InBody som samarbetspartner?

– Mitt intresse för kost har även utvecklats i samband med dess betydelse för prestation, återhämtning och ett välmående i sin helhet. Hälsosamma matvanor är avgörande för såväl vårt välmående i vardagen, inom träning/motion och på arbetet. För mig säger vikten på vågen väldigt lite om oss och vår hälsa. Jag ville kunna se och visa klienter hur kosten påverkar vår uppbyggnad inuti kroppen vilket min InBody270 har gjort möjligt.

Hur omsätts sedan denna data i det praktiska arbetet med klienterna?

– Syftet är att forma kostrekommendationer utefter mätvärdena i förhållande till klientens mål, samt att utveckla en förståelse och motivation till förändring. På så sätt kan vi tillsammans skapa en hälsosammare kropp och livsstil, nu och för framtiden. InBody270 är en värdefull tillgång för mitt företag, både på kort- och lång sikt.

Om InBody:

InBody är marknadsledande inom kroppssammansättningsmätningar och finns i 110 länder och här i Sverige hittar du InBody hos fler än 400 gym, kostrådgivare, vårdcentraler, sjukhus, naprapater, kiropraktor med flera.  InBody är det mest precisa märket med 98,6% exakthet mot en DEXA-röntgen. Med InBody270 får du full koll på vätska, fett, muskler, visceralt fett, symmetri och BMR.