Vilken skivstång är rätt för dig? Gymleco hjälper dig att hitta rätt bland alla skivstänger

Letar du efter en skivstång men har svårt att hitta rätt i skivstångsdjungeln? Du kan vara lugn. Här har Gymleco svarat på de vanligaste frågorna om skivstänger så att du kan hitta den perfekta skivstången för dig eller ditt gym.

Standardlängden och standardvikten för en skivstång är 2,2 m och 20 kg. Detta används i tävlingar för styrkelyftning och tyngdlyftning. I tyngdlyftning så används även stänger på 2,01 m och 15 kg för damer, så som vår 812C stång.

Om du har ett mindre utrymme eller tycker att standardstänger är otympliga så kan du istället välja en av våra kompakta skivstänger som är både lättare och kortare.

Vad har lagringen i skivstången för funktion?

Lagringen eller rotationslagret i skivstången sitter mellan vikthylsan och själva skivstången och är det som får vikthylsan att rotera. Beroende på vilka övningar du ska utöva med din skivstång så är det bra att välja lagring utefter det.

I tyngdlyftning där du tränar ryck och stöt är det bra att ha kullager eller nållager, vilket roterar snabbare. I styrkelyftning där du tränar knäböj, bänkpress och marklyft är det bra med glidlager då den lagringen roterar trögare.

Varför är olika skivstänger av olika material?

Materialet styr hur mycket belastning du kan ha på stången i och med att materialet gör stången mer eller mindre tålig.

Om man jämför de olika materialen så är hårdkrom det tåligaste materialet medan aluminium är det minst tåliga materialet.

Aluminium används bara i en av Gymlecos teknikstänger. En teknikstång använder du för att träna på utförandet av övningen och använder därför aldrig tyngre vikter.

Företaget har även sin populära Cerakote stång eller svarta stänger som inte bara är snygga i färg utan också extra tåliga.

Vad betyder de olika markeringarna på skivstången?

De olika markeringarna visar vilken typ av skivstång det är. Om den ska användas för styrkelyftning eller tyngdlyftning. På vissa stänger finns båda markeringarna så att du kan kombinera träningsövningarna med samma stång.

På en styrkelyftsstång så sitter ringmarkeringen 81 cm ifrån varandra och på en tyndlyftningsstång 91 cm ifrån varandra. I styrkelyftning så visar markeringen vart du som längst får placera pekfingret när du bröstpressar och på en tyngdlyftningsstång så är de till som ett allmänt hjälpmedel för vart du kan placera händerna.

29 mm och 28 mm är vanliga tjocklekar på skivstångsgreppet men 25 mm är också en vanlig tjocklek på t.ex. damstänger. Dessutom har Gymleco en fat bar som, precis som namnet tyder på, är mycket tjockare. Den är till för att du ska träna din greppstyrka och teknik. Välj den tjocklek på skivstång som passar dig bäst så att du kan utföra övningen optimalt. Men tänk också på att du kan använda hjälpmedel så som kalk eller wrist bands för att få bättre grepp.

Vad ska man tänka på när det kommer till räfflingen på skivstången?

Beroende på vilka träningsövningar du ska göra med skivstången så behöver du grövre eller mindre grövre räffling eller lettring som det också heter. På styrkelyftning vill du oftast ha grövre lettring medan i tyngdlyftning tvärtom. Detta är såklart en smaksak så om du ska ha en stång som du använder till diverse övningar så kan det vara bra att komma förbi hos Gymleco för att känna på lettringen på de olika skivstängerna. På vissa stänger finns det även en lettring i mitten då det ger ett bättre fäste på ryggen/nacken vid t.ex. knäböj.

Vad betyder PSI när det kommer till skivstänger?

PSI betyder ordagrant ”Pounds per Square Inch” och är ett sätt att mäta hur mycket tryck en skivstång kan ta innan den permanent blir deformerad. Om du vill ha en skivstång som ska tåla mycket och väldigt länge så är det bra om du köper en stång med minst 190 000 PSI så som weightlifting bar.

Gymleco satte sig ner med flerfalliga mästaren i Athletic Fitness och styrkelyftning, Kristian Sewén, för att ta reda på vad han har för tankar och tips när det kommer till att välja en skivstång:

Vad ska man tänka på när man köper en skivstång?

– Jag tycker att det viktigaste att tänka på är vad behovet av stången är så att man köper en stång som fyller de behoven. I mitt fall var jag ute efter en bra styrkelyftstång och valde att investera i något som jag kommer ha glädje av i många år framöver.

Varför valde du Gymlecos 411 Competition Powerlifting Bar 20 kg?

– Mina ögon fastnade direkt för stången då den sticker ut i designen och är riktigt snygg. Lättringen var såpass vass som jag tycker en bra SL-stång ska vara. I övrigt är Gymleco ett varumärke som jag litar på och som jag vet gör kvalitativa produkter som kommer hålla år ut och år in där hemma.

Kristian Sewén

Gymleco har ett stort urval av skivstänger i hög kvalité som både passar på professionella gym och till hemmagymmet. Flera av deras stänger kan användas i tävlingar och vi har specialstänger för alla behov.

Gå in på deras webshop för att klicka hem en skivstång direkt eller hör av dig till dem för en större offert.