2022 NOBULL CrossFit Games är igång

2022 CrossFit Games

”CrossFit:s VM”, NOBULL CrossFit Games, inleddes under onsdagen borta i Madison Wisconsin. Här kommer en text med profilerna och händelser du bör följa vid CrossFits stora finalevent.

Mellan 3 augusti och 7 augusti kommer 80 av planetens starkaste män och kvinnor (liksom lag, tonåringar, ”masters” och funktionsnedsatta) att tävla om titeln Fittest On Earth. Under loppet av fem dagar kommer idrottarna att genomföra en serie utmanande träningspass (“event”) i en rad olika miljöer, från gräs och stig till vatten. Förutom den ärofyllda titeln kommer de individuella vinnarna kamma hem en prischeck om ca 3,1 miljoner SEK från prispott om totalt ca 28 miljoner SEK, den största summan i evenemangets historia.

2022 CrossFit Games

För de som inte är så insatta i CrossFit Games så är det finalen i en femdelad tävlingssäsong som började i februari med CrossFit Open, den del av tävlingen som alla i crossfit-communityt kan delta i. I mars gick de bästa 10 procenten av fältet vidare till kvartsfinalen, som var en onlinetävling om fyra dagar fördelad på fem evenemang. I maj och juni tävlade sedan de 10 bästa procenten av dessa atleter i en av tio semifinaler (Last Chance Qualifier), vilket mynnade ut i de slutgiltiga Games-deltagarna som nu tävlar i Wisconsin.

På herrsidan står 12 rookies (första gången de tävlar på Games) och 28 ”veteraner” på scenen i år, medan det finns 16 rookies och 24 återvändande atleter i damdivisionen.

Var ser man Games?

Fans som vill titta på Games hemma kan streama tävlingarna genom några olika kanaler. CrossFits egna sociala mediekanaler, inklusive YouTube, Facebook och Twitch, kommer att ge full täckning av de individuella och lagbaserade tävlingarna, samt ”utvald täckning” av masters, tonåringar och funktionsnedsatta.

2022 CrossFit Games

För att följa med mer djupgående kan fans också ladda ner CrossFit Games-appen (för iOS och Android), som är byggd med funktioner för deltagande publik på plats, men kan också hjälpa folk hemma att hålla koll på tävlingen med topplistor, schema med mera.

Vilka är toppnamnen i årets tävling?

I en omröstning från CrossFit-publikationen The Morning Chalk Up röstade 88 procent av de svarande från CrossFit-communityt Justin Medeiros och Patrick Vellner som de två som mest sannolikt kommer att vinna titeln Fittest Man On Earth 2022.

2022 CrossFit Games, Patrick Vellner

Vellner och Medeiros har tidigare nått prispallen vid Games. Veller, en atlet med sex Games i bagaget, har tagit brons två gånger och silver två gånger, senast 2021. Samtidigt tog den tvåfaldiga atleten och regerande mästaren Medeiros tredjeplatsen 2020, innan han slog igenom och tog den första titeln efter att giganten Mat Fraser lämnat in. Även Saxon Panchik, Brent Fikowksi, Guilherme Malheiros och Roman Khrennikov räknas in bland kandidaterna att bland sig i striden om pallplaceringarna.

2022 CrossFit Games, Tia-Clair Toomey-Orr

På damsidan är den mest intressanta frågan inte vem som ska ta hem guldet. Den femfaldige mästaren Tia-Clair Toomey-Orr – den bästa CrossFit-atleten genom tiderna på damsidan – är storfavorit även i år. Om hon tar guld igen kommer hon att överträffa sin långvariga träningspartner Mat Fraser och stå ensam som den enda sexfaldiga mästaren i Games historia.

Andra namn att kika extra på är den 18-åriga Mal O’Brien, som många tror kan knipa silverplatsen i år, Danielle Bradon, Kara Saunders (tidigare Webb), Hayley Adams, Brooke Wells samt silvermedaljösen 2021, Laura Horvath.

Team CrossFit Nordic

På lagsidan håller redaktionen en extra tumme för svenska Team CrossFit Nordic som precis innan sommaren mycket olyckligt fick atleten Viktor Långsved diskvalificerad för att, felaktligen, ha bedömts brutit mot CrossFits egna regler.