Allt fler använder wearables, men litar inte riktigt på datan

I en nyligen genomförd studie av Momentive.ai visar att användandet av bärbara enheter som mäter kroppsdata ökar – 30% av amerikanska vuxna använder nu en bärbar enhet, men många litar inte på informationen som kommer ut.

I studien uppger 65% att den huvudsakliga anledningen för att äga en bärbar enhet är att hålla koll på den övergripande fysiska statusen/hälsan, 51% som använder den främst för att tracka sina träningspass.

Men informationen som kommer från enheterna möts med stor skepsis.

  • Endast 42% av bärarna tror att deras data är mycket tillförlitlig.
  • Av dem som inte äger en klocka eller tracker litar 29% inte på den information de tillhandahåller.
  • Endast 29% av wearablesägare är övertygade om att deras biometriska data är privat och säker.

Samtidigt visar studien att majoriteten (67%) av användare av wearables blivit mer medvetna om sin hälsostatus efter införskaffandet.

Den nyligen lanserade Google Pixel Watch visade sig exempelvis komma med en teknisk bugg som gjorde att beräkningarna över kaloriförbrukningen hos användarrna överdrevs.

De flesta wearables kan heller inte ta med olika sjukdomar/tillstånd som påverkar, exempelvis, metabolismen hos individen, i beräkningarna, vilket gör datan ytterst trubbig.

En Stanford-studie från 2017 fann att av sju testade”trackers” gav ingen ett mätvärde för kaloriförbränning som låg inom ett ”acceptabelt intervall i alla miljöer.” De mest exakta hade en felfrekvens på cirka 27 procent. De värsta hade en felprocent på 93 procent. Sannolikt har tekniken kommit längre än så idag. Men ändå.

Kort sagt, många människor kommer kanske aldrig att få exakta tal oavsett hur flitigt de än loggar sin träning och kost. I bästa fall kan, exempelvis, kaloriförbränning via wearables måla upp en bred bild av användarnas långsiktiga utveckling och aktivitetsnivåer – eller ge en heads-up om att något inte står rätt till.

Men att jaga 100% exakt data via wearables är sannolikt en dålig idé. Istället bör användarna fokusera mer på hur konsekventa uppgifterna är och arbeta sig vidare utifrån den data som visas.