Apple lanserar klocka för äventyrssporter – Apple Watch Ultra

| Bild: Apple |

Nu har Apple lanserat den äventyrsklocka det har gått rykten om under en tid. Apple Watch Ultra heter den, och den tar Apple Watch i en helt ny riktning. Tidigare har Apple satsat på modeller av klockan med finare material i både boetten och armbanden, men Apple Watch Ultra är något nytt.

Apple Watch Ultra är designad att tåla tuffa tag och extrema miljöer. Boetten är gjord i titan och är formad så att den omgärdar och skyddar den helt platta skärmen (som naturligtvis täcks av safirglas). Boetten sticker även ut och skyddar kronan, samtidigt som sidoknappen hamnar längre från skärmen och blir lättare att klicka med handskar. Klockan klarar temperaturer mellan −20 och 55 °C.

Till klockan finns tre olika band att välja mellan – Ocean Band för dykning och vattensporter, Trail Loop för långdistanslöpning och andra uthållighetsgrenar samt Alpine Loop för äventyr av alla slag.

| Bild: Apple |

Apple Watch Ultra är vattentät till 100 meter enligt iso 22810-standarden och är EN13319-certifierad för sportdykning på ner till 40 meters djup. En ny djupmätare håller koll på hur djupt du befinner dig, och tillsammans med en ny app kallad Oceanic Plus kan klockan användas som dykdator som bland annat hjälper dig undvika dykarsjuka. Den har också en vattentermometer.

Större

Apple Watch Ultra är betydligt större än tidigare modeller. Boetten har diametern 49 millimeter. Skärmen har blivit dubbelt så ljusstark med maximal ljusstyrka på 2 000 nits så att du kan se all information även i gassande solljus.

På den nya klockan ryms förutom en ny knapp och en extra högtalare och mikrofon framför allt ett mycket större batteri. Ultra uppges ge dubbelt så lång batteritid som Apple Watch Series 8 (36 timmar vid normalt användande). Med kommande strömsparfunktionen, som kommer senare i höst, ska den klara sig upp till 60 timmar innan den behöver laddas.

Genom att dela nya funktioner med Watch 8 kommer Ultra att inrymma två temperatursensorer, som mäter och informerar kring bl a stresshantering, sömn, menstruationscykler med mera.

Bättre gps och bluetooth

Tidigare har Apples gps:er använt L1-bandet, det äldsta och vanligaste frekvensbandet för gps. Apple Watch Ultra är företagets första produkt som även använder L5-bandet, den senaste gps-tekniken som fortfarande håller på att byggas ut och väntas nå full kapacitet 2027. L5 kommunicerar på en lägre frekvens än L1 och är därför bättre på att penetrera byggnader. Tekniken har även förbättrats på andra sätt med högre signaltäthet och starkare antenner i satelliterna. Genom att kombinera båda banden får Apple Watch Ultra högre precision och fungerar bättre i stadsmiljöer.

Pris och tillgänglighet

Apple Watch Ultra börjar säljas 23 september och kostar från 10 995 kronor på Apple Store.