Echelon och Wahoo lanserar Stockholms första e-cykelcenter

Nu kan alla cyklister i Stockholm som vill träna och tävla e-cykling, i sällskap av andra, göra det på Stockholms första e-cykelcenter i regi av Echelon och Wahoo.

E-sport är en ny och snabbt växande del av cykelsporten. E-cykling ska inte förväxlas med elcyklar, vilket är något helt annat. Ett av de största företagen inom e-cykling var huvudsponsor till damernas Tour de France i år. Kanske låter det som en paradox, att en digital plattform sponsrar ett fysiskt lopp, men det är snarare en indikation på att många cyklister idag tränar och tävlar både digitalt och fysiskt.

Cyklande avatarer

Det finns flera plattformar att välja bland i e-cykelvärlden, bland annat RTG eller Zwift, och förutom ett konto på en plattform behöver man tillgång till en ”smart” motionscykel. Efter registrering och teknisk inställning, kan deltagare sedan sätta sig på sin cykel och se sin avatar röra sig på vägar på skärmen tillsammans med andra avatarer från hela världen som cyklar samtidigt. Det är hur mycket watt du producerar på din motionscykel som avgör hur fort din avatar rör sig.

Vill man göra detta hemifrån, så kan utrustningen bli dyr, och den tar plats. Oftast sitter man sedan själv och tränar och tävlar, och chattar med likasinnade och lagkamrater över internet.

Ett socialt sammanhang

För att råda bot på den inte-så-sociala aspekten inom världen av gaming har spelare sedan många år samlats i gaming centers runt om i Stockholm och världen. För e-cyklisterna har det inte funnits något ställe att träna och tävla tillsammans på i Stockholm. I Västerås öppnades Beyond The Wall för några år sedan, men Echelon blir alltså först i Stockholm.

Anna Svärdström, som tävlade på SM i e-cykling för Echelon i år, kommenterar:

“E-cykling för mig är absolut socialt då jag tävlar ihop med ett mycket sammansvetsat team. Den sociala aspekten är viktig för det är roligare att träna och tävla tillsammans.”

“Att dessutom kunna sitta bredvid dem man tävlar mot ger ju ytterligare en dimension. Man får mer energi och pressar sig absolut hårdare än hemma i sin ”pain cave”. En annan fördel med studion är att man kan få hjälp med tekniken om något strular”.

Anna Svärdsson har tävlat i landsvägscykling i 10 år och har bland annat vunnit två bronsmedaljer under Paralympics i Tokyo, där hon var tandempilot åt synskadade Louise Jannering.

“Det känns fantastiskt roligt att få vara med när Studio l’Echelon nu satsar på ecycling och öppnar en studio dedikerad till just detta”, säger Caroline Young, Marketing Lead för Wahoo i Norden, och fortsätter: “I studion finns tre stycken Wahoo KICKR BIKES där medlemmar kan optimera sin träning efter sina förutsättningar och verkligen testa ecycling fullt ut. Vi tror starkt på den här sporten och ser fram emot att följa studion och dess medlemmar på den här spännande resan.”

“Studio l’Echelon är ett hem för alla cyklister, och vi har sedan fem år tillbaka gett landsvägs- och MTB-cyklister ett ställe att träna tillsammans inomhus på. Nu äntligen är det dags även för e-cyklisterna” säger Lina Hansson, VD på Echelon. “I dagsläget har vi tre Wahoo Kickr Bikes, men inom en snar framtid planerar vi att utöka antalet om efterfrågan finns”.

E-cykelrummet lanseras den 16 september kl 15 med en invigningsfest där besökare kan prova cyklarna och hur det är att tävla, lyssna på föredrag och prata med experter inom e-cykling. Mer information finns här.