Friskis lanserar ”Utifrån och in” – ett program för att motverka psykisk ohälsa bland unga

Det är inte alla som vet, eller tänker på, att man kan träna upp sin mentala styrka. Nu vill Friskis ge fler unga verktyg att hantera vardagens bekymmer. Greppet är nytt, fysisk aktivitet blandas med tankeövningar i ett digitalt träningsprogram öppet för alla. Framtaget av Friskis i samverkan med Leg psykolog Anders Ekstrand.

Många unga tränar mycket, men allt för många rör sig nästan inte alls. Larmrapporter visar på ökat stillasittande och att tonåringar sliter med oro, stress och prestationsångest.

– På Friskis vet vi att redan lite rörelse gör stor skillnad för hur vi människor mår. Tricket är att hitta format för bra träning som inte avskräcker, utan kan intressera också dem som står vid sidan av. Därför har vi utvecklat Utifrån och in, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis.

Ungdomsbarometerns studier bland unga visar att en majoritet upplever de förväntningar de har på sig själva som mycket stressande. I en uppföljning gjord på uppdrag av Friskis svarade 1 av 4 att de vill ha tips för att må bättre.

– Vi såg en efterfrågan och ville möta den. Det händer en massa saker i oss när vi rör oss, ofta utan att vi tänker på det. Genom att sänka trösklarna till fysisk aktivitet och låta kroppen göra jobbet är väldigt mycket vunnet, säger Tina Uppfeldt, chef för Friskis&Svettis träningsutveckling.

Utifrån och in är ett digitalt träningsprogram som sträcker sig över fyra veckor. Öppet för alla online. Genom att blanda fysisk rörelse med inslag av tankeövningar hoppas Friskis inspirera till en hållbar träningsrutin och bidra till mental motståndskraft.

– Vi hoppas att ungdomar som gör programmet kan ta med sig strategier att använda sig i sin egen vardag. Men det kan även genomföras på gruppnivå i klasser, föreningar eller kompisgäng. Förhoppningsvis kan verktyget ge ingångar till samtal om ämnen som är viktiga för unga idag, säger Anders Ekstrand, Leg Psykolog på Pratamera Sport. 

Under sommaren har en grupp ungdomar varit testpiloter för programmet. Responsen har varit mycket positiv. Så här säger två av deltagarna.

”Olika saker funkar på olika personer. Men jag tror att de här poddarna och träningspassen kommer att hjälpa många att komma in i träning och få det lugnare inombords.”

”I början trodde jag det skulle kännas lite skumt att köra programmet, men det gjorde det inte alls. Jag kände själv att jag blev mer avslappnad.”

Utifrån och in vänder sig till tonåringar och finns tillgängligt för alla på Friskis hemsida. Satsningen är gjord med stöd av ICA-stiftelsen.