Träningstrender – Friskis trendspaning 2020

Träning följer trender och Friskis följer och utmanar träningstrenderna. Med inspiration från bastusnack och gymgolvsdiskussioner till stora träningskonvent och samhällsfenomen – här är Friskis trendspaning för det nya decenniet.

Friskis menar att få branscher är så trendkänsliga som tränings- och hälsobranschen. Det är högt och lågt, analogt blandat med högteknologiskt. Friskis&Svettis trendbarometer bygger på vad organisationen ser hända och uppfattar kommer att slå igenom och växa. Den bygger på spaningar från de större mässorna, världen över, under året som gick. Den bygger på erfarenhet i Friskis föreningar runt om och en kontinuerlig nyfikenhet – på omklädningsrumssnack, bastudiskussioner, gymgolvskonversationer. Bakom sammanställningen står Magnus Strömberg och Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis.

Trender som håller
Vissa trender är helt nya och förväntas slå under 2020, medan andra redan är igång och har vuxit och skruvats på under de senaste åren.

– Rörlighetsträning är något vi har jobbat med på olika sätt inom Friskis sedan starten. För tio år sedan lanserade vårt eget koncept Flex. Ingen kunde vara gladare än vi när rörlighetsträning sedan trendade och fler började erbjuda det på sitt sätt, säger Tina Uppfeldt.

Från prestation till hållbarhet
Så vad är då det nya, det som kommer ta träningsbranschen med storm år 2020? Här kommer nio nedslag på världskartan.

1. Endorfinkickar för att bota digital baksmälla
Rådande trend är korta och effektiva pass, högintensiv träning. Om soffan var vår konkurrent tidigare så är tiden vår nya.

Vi ser också en förväntan på att träning ska kännas. När vi är iväg och tränar vill vi att den ska ”ge någonting”, vi vill ta i hårt för att sedan njuta av endorfinkicken.
– Många vill ha det kemiska svaret från kroppen. I en kognitivt stressad värld behöver vi frigöra oss. Vi mår bra att uppleva kroppen och vila från alla digitala intryck. Det handlar om det och det handlar om utmaningar. Vi vill se vad kroppen klarar, kommenterar Tina.

2. Återhämtning är det nya svarta
Vi vill återhämta oss på bästa möjliga sätt. I USA hittas allt från kryoteknik till infraröd bastu och stretchlab. Det handlar alltså om aktiv återhämtning, att vi gör något för att återhämta oss. Vid sidan av detta tros sömn trenda framöver. Sömn är den viktigaste delen i återhämtning och allt fler kommer satsa på att tillgodose sitt sömnbehov på ett kvalitativt sätt. Kanske via sömnkurser, nya sömnrutiner eller sömncoachning.

3. En helhetssyn på livsstil, hälsa och träning
Inte bara helhet som begrepp, utan trenden är bättre träning, bättre mat och bättre återhämtning. Träningen är mer optimerad och på sikt även mer individualiserad.

4. Unga och äldre tar över på gymmen
Vi börjar tidigare: Tonåringar tränar mer på gym idag, vill vara där. Samtidigt blev verklig ålder omsprungen av fysisk ålder för flera år sedan.

5. Träning som funkar i vardagen
Träning måste vara tillgänglig för att den ska rulla smidigt och smart i vår vardag. Det ska inte bara handla om att komma till gymmet, det ska handla om att vara aktiv där man är – hemma, på semestern, på jobbet.

6. Gruppträning på nya sätt
På Friskis har vi gått från stora grupper, bara, till mindre grupper och vidare till gruppträning i nya miljöer.

7. Styrketräningen får sällskap i gymmet
Fria vikter och funktionella ytor har ökat markant. Vi går mot träningsanläggningar bestående av färre maskiner och fler och större ytor för fria vikter samt stänger. Tidigare gick man i gymmet framför allt för att bli starkare. Nu är gymmet en plats där man kan träna olika saker, inte bara styrketräning. En trend är att många vill vara effektiva och träna styrka och kondition samtidigt. Gärna med kort vila och hög intensitet. Den funktionella träningen en stor trend sedan länge i gymmen.

8. Vi loggar ut för att känna in
Vi samlar vår träning i mobil och/eller klockan, visst. Vi mäter och kollar vår pulsutveckling, ja. Men samtidigt har det inte blivit en lika stark trend som den förutspåddes vara vid det här laget.

9. Närhet går före storlek
Gym- och träningsanläggningar är fortsatt snygga, rena, fräscha. Många tenderar nu att gå mer på närhet än storlek – flera mindre anläggningar, för att komma närmare motionärernas liv och rörelse.

Läs Friskis trendspaningar i sin helhet här.