Svensk innovativ digital hälsoplattform – PhysAct – utmanar stressrelaterad ohälsa genom fysisk aktivitet

Karlstadsbaserade PhysAct lanserade i mitten av 2023, en nyskapande digital hälsotjänst med ett uppdrag att tackla stressrelaterad ohälsa genom kraften av fysisk aktivitet. Ett team bestående av experter inom digital hälsovård och fysioterapi leder detta projekt med fokus på välbefinnande och mental hälsa.

Marcus Eng, VD för företaget och en erfaren fysioterapeut, inspirerades av en liknande digital tjänst som inriktade sig på patienter med ledproblem och artros. Denna tjänst involverade dagliga fysiska övningar under övervakning av experter. Engs vision var att applicera samma princip på den stora gruppen anställda som lider av stressrelaterad ohälsa.

– Framför allt riktar vi oss till arbetsgivare som vill förebygga stressrelaterad ohälsa genom fysisk aktivitet. Vår målgrupp är de som har svårt att få till regelbunden träning och som kanske aldrig utnyttjar friskvårdsbidraget. Många av dem har försökt tidigare, men av olika skäl har de inte kunnat genomföra det. Stress kan vara en faktor som spelar in, och de orkar helt enkelt inte, förklarar Marcus Eng.

Företaget har redan starka samarbeten i ryggen som Winningtemp, som gör pulsbaserade medarbetarundersökningar. Bland nyckelpersonerna finns individer med erfarenhet från framgångsrika hälsoappar som Kry och tidigare ledningschefer från Joint Academy. Även den lokalt välkända gymprofilen Lars Klinghagen är en del av projektet och har gått in som delägare och medarbetare.

Klinghagen, som tidigare framgångsrikt drev gym i Karlstad i 20 år, insåg behovet av ett verktyg som PhysAct då redan, samt även när han arbetade som VD på Selma Spa och såg medarbetare med stressrelaterad ohälsa som behövde stöd.

– För mig är detta en perfekt match med min passion för friskvård och träning för att förbättra hälsan. Jag kan inte räkna antalet gymkort som såldes, men tyvärr sällan användes. Nu har vi äntligen något att hänvisa till för dagligt stöd och bekräftelse, för de som aldrig annars nyttjar friskvårdsbidraget bla, säger Klinghagen.

Marcus Eng och Lars Klinghagen

Så funkar det

Men hur fungerar då PhysAct? Företag, kommuner eller arbetsgivare tecknar avtal med PhysAct. Deltagarna genomgår en hälsodeklaration och möter en fysioterapeut som hjälper dem skapa en ny vana.

Därefter får deltagarna ett personligt anpassat träningsprogram, övervakat genom en mobilapp som inkluderar videor med övningsinstruktioner. Träningen varierar från enkla promenader till avancerade övningar som kan utföras hemma. Fysioterapeuten stöttar sedan medarbetaren dagligen via samtal och chatt.

– Det viktiga är att träningsprogrammet är tillgängligt för alla oavsett deras fysiska nivå. Dessutom erbjuder vi möjlighet till snabb respons från våra fysioterapeuter, med svar inom ett dygn, betonar Marcus Eng.

Företaget uppger att användarna gör stora framsteg. De känner sig mer energiska, upplever ökat välbefinnande och det är en stor majoritet som fortsätter sin träning över tiden. En ovanlig prestation i denna målgrupp.

– Vi strävar efter att ändra beteenden och hjälpa människor hitta träningsrutiner som passar dem. I slutändan gynnar detta alla inblandade. Stressrelaterad ohälsa kostar både arbetsgivare och samhället stora summor pengar, förutom det lidande det orsakar för individer, avslutar Marcus Eng.

Jacob Österberg, VP Corporate development hos Winningtemp kommenterar samarbetet med PhysAct:

– Att ta nästa naturliga steg för Winningtemp genom samarbetet med PhysAct känns som en självklarhet. Med deras datadrivna stresshantering tar de över där Winningtemp slutar.