Sweaty Business testar: Rflex från Mentra by SATS

| Brian van den Brink |

Bilden av vad hemmaträning är har förändrats, och breddats, ganska dramatiskt under senare år. Från traditionell styrketräning med hantlar, bränna fett medan du äter snacks med en sauna belt runt midjan i soffan, träning på en stationär analog cykel eller gymping framför tv:n med Susanne Lanefelt till en högteknologisk virtuell setup med ett stort träningsutbud – där hittar vi Mentra by SATS.

Mentra tillhör en växande grupp av träningslösningar för hemmet/på distans som inkluderar Rflex, en snygg spegel som fungerar som en virtuell träningsstudio. I vår Rflex-recension täcker jag in det mesta du behöver veta om denna omtalade träningsspegel. Testperiod – ca en månad.

Vad är Mentra by SATS?

Mentra är träningskedjan SATS ambitiösa satsning på digital träning och består ett en digital prenumerationstjänst, Mentra digital, där användarna kan träna med sin mobil, padda, tv etc. Samt en hårdvara, där träningsspegeln Rflex är den första träningsprodukten i vad som väntas bli en serie av produkter för träning på distans. Näst på tur att lanseras står en cykel – Ride.

| Bildkälla: Mentra |

Mentra digital erbjuder hundratals träningspass inom bland annat konditionsträning, styrketräning, meditation och yoga. Hela biblioteket finns tillgängligt on-demand (träna när man vill) samt att det varje dag finns livepass att delta på.

Om Rflex

Rflex är designad för att diskret passa in i en hemmamiljö, samtidigt som den blir en inredningsdetalj i hemmet som drar nyfikna blickar till sig. Skärmen har touch-funktion, är gjord i nordisk design och fungerar som en spegel när den är avstängd. Under träningspassen ser man både sig själv och sin coach samtidigt.

Utöver att streama eller delta live på träningspass, finns det möjlighet att kommunicera direkt med instruktören via skärmen samt att koppla upp sig på pass med exempelvis träningspartners, vänner eller kollegor. Rflex är utrustad med en kamera som deltagaren kan välja att ha av- eller påslagen.

Träningsspegeln kan monteras på vägg eller stående på ett golvstativ.

Pris: 11 990 kr (kan delbetalas), till detta tillkommer månatlig prenumeration (Mentra Premium) på själva träningsinnehållet.

Vid delbetalning av Rflex + Mentra premium-medlemskap kan månadskostnaden hamna på runt cirka 650 kr. Sedan droppar den kostnaden ned rejält när Rflex är avbetald.

Vad jag gillar:

 • Leveransen och installationsprocessen var smidig, snabb och sömlös. På under fem minuter var allt up and running.
 • Ser bra ut i alla rum, smälter in som vilken vanlig spegel som helst när den inte används
 • Har ett stort träningsbibliotek
 • Det finns pass för alla tillfällen. Mata in dina kriterier (tid, nivå, träningsform mm) så plockar plattformen fram alternativ som passar för just detta tillfälle.
 • Filtreringen – stora möjligheter att skräddarsy sina sökningar utifrån kategori, träningsform, coach, språk, utrustning och passlängd
 • Tvåvägskamera möjliggör one-to-one personlig träning/coaching
 • Träningsinnehållet går att ta del av via andra devices, perfekt när man är på resande fot eller vill dra igång ett pass på gymmet, utomhus eller vid kontorsplatsen.
 • Man kan styra Rflex direkt på touch-skärmen eller via mobilen
| Bildkälla: Mentra |

Kan förbättras/frågetecken

 • Responsen på touchskärmen är inte alltid helt on point
 • Lite färre alternativ/funktioner när man använder touchskärmen på Rflex, för full funktionalitet behöver man gå via appen i telefonen
 • Instruktörernas tonalitet. Detta är ett minfält då smaken är som baken vad individen gillar och det behöver finnas ett spektrum av stilar. Jag tycker att Mentra här lyckas väldigt bra på det stora hela. På vissa styrke-/Hiit-passen kan det dock kännas lite ”klämkäckt”. Kan man vara för positiv? 😅
 • Priset – önskar man ta del av Mentras fulla upplevelse så kan kostnaden för hårdvaran vara/bli en issue. Med avbetalningsmöjligheten så blir månadskostnaden ändå helt ok, men i tider då alla kostnader i privatekonomin är under luppen så…

Är Rflex värd pengarna?

Som med alla träningsprylar beror om en specifik pryl är värd det för dig eller inte helt på dina mål, önskemål och preferenser. Jag tror att, för en viss grupp människor, är Rflex sannolikt en stor hit.

Personerna som kommer få ut det mesta av Rflex uppskattar sannolikt det stora träningsutbudet, njuter av peppen från duktiga instruktörer och att det alltid finns ett träningsalternativ utifrån dagens förutsättningar. Med en Rflex i hemmet finns det alltid en möjlighet att få till ett träningspass.

Min upplevelse av träningen

Under pandemin har jag personligen utforskat det här med onlineträning och provat på både appar och olika träningskanaler på Youtube. Mestadels har det landat i ett par favoritkonton på Youtube som jag streamat via tv:n. Det finns ett enormt gratisutbud där ute, så min förväntan var att det skulle krävas något särskilt för att välja att köpa hem en till möbel och sedan betala en månatlig prenumerationsavgift ovanpå det. Jag måste dock erkänna att det är en stor skillnad mellan gratis på Youtube och Mentra. Jag inser fördelarna med en dedikerad träningsmodul.

Det enkla och det rena med Mentra är en stor win för mig – inga annonser som hoppar upp innan och under passen, inga reklambudskap i själva innehållet – bara fokus på här och nu. Skönt.

Jag gick in i den här upplevelsen med full förståelse för att jag kanske inte skulle gilla träningsinnehållet på Rflex – men jag vet också att mina preferenser inte är desamma som alla andras. Jag är glad över att ha gett det ett försök, för det var faktiskt bättre än mina relativt högtställda förväntningar. Jag tänker att för de som är mitt i prick målgruppsmässigt för Rflex så är detta en fullpoängare. Enligt Mentra själva så är majoriteten av användarna kvinnor, vilket rimmar väl med många uppgifter från andra länder och koncept för hemmaträning.

För egen del håller jag mig innehållsmässigt på Rflex framför allt till styrka/hiit, yoga och rörlighetsträning. En enorm fördel med en Rflex hemma är tidsaspekten och effektivisering av vardagen – från sittandes på hemmakontoret till ombytt och i gång på bara någon minut – suveränt. Samma sak om en liten lucka dyker under helgens lunk, medan barnen är upptagna med annat för en stund så hinner man klämma in ett träningspass utan stress.

| Screenshots från iOS-appen |

I mina normala träningsrutiner håller jag mig till 50/50 styrketräning respektive löpning. Rörlighetsträningen blir normalt sett en del i uppvärmning eller nedvarvning. Mitt träningsbeteende på Rflex tippar dock åt ett stort fokus på både yoga och rörlighetsträning. Mycket positivt, tycker jag. Jag kan absolut tänka mig att gå på en yogaklass på ett gym/studio, men allt praktiskt kring att förhålla sig till en specifik tid och fysisk plats gör att det går bort för mig. Tillsammans med barnen har jag även testat ett par danspass. Men det är tyvärr bara att inse att det inte blir någon dansare av den här killen, barnen fick sig dock ett par ordentliga skratt…

| Varning!!! Det blir ofta extra deltagare på passen när man kör medan barnen är vakna/i krokarna |

Utrustning

Det finns ingen tillhörande träningsutrustning till Rflex, så beroende på träningsformer du gillar behöver du förse dig med ändamålsenlig utrustning. Personligen klarar jag i princip all träning med en matta, ett par mediumhantlar samt ett par tyngre hantlar.

Ljud och bild

Jag blev imponerad av ljud- och bildkvaliteten på Rflex. Bilden är klar och tydlig och ljudet från de inbyggda högtalarna är förvånansvärt skarpt. En av mina favoritfunktioner: du kan justera ljudet utefter om du vill ha fokus på musiken, tränarens röst, balanserat eller ingen musik alls. Det finns möjlighet att ansluta hörlurar eller högtalare för en ännu bättre ljudupplevelse.

Rflex specs

Färg: Vit
Mått: höjd 140/165 (vägg respektive stående på golv) x bredd 59 x tjocklek 4 cm
Vikt: 29 kg
Fäste: Välj mellan väggfäste och golvstativ
Skärm: 43 tums full HD LCD touch-skärm
Wi-Fi & Bluetooth: Ja. Koppla in telefon, smartklocka, pulsmätare eller ljudenhet
Inbyggd kamera & mikrofon: 5-megapixelkamera och 61 db mikrofon
App: iOS, Android & web app

Slutomdöme

Från meditation till högintensiv intervallträning, Mentra har täckt in de största intresseområdena. Det ger en dynamisk och engagerande träningsupplevelse med motiverande communitydelar för den sociale.

Jag gillar verkligen Rflex och Mentra. Det är ett väldigt ambitöst projekt som SATS tagit sig an och kommer sannolikt kräva en användarbas som sträcker sig en bit utanför Nordens gränser för att nå tillräckligt många användare för att uppnå lönsamhet. Men det är inte affärsdelen som ska bedömas här, utan användarupplevelsen. Jag ger den ett mycket starkt betyg.

 • Videokvaliteten är av hög kvalitet och den övergripande innehållskvaliteten finns det ingenting att klaga på. Utbudet är STORT.
 • För den som inte gillar gruppträning och att följa någon annan så är Mentra kanske inte just för dem.
 • Inte det mest mobila smarta hemmagymmet, men ändå flyttbart i hemmet om man väljer golvstativet.

Prova riskfritt i 30 dagar – Få tillbaka dina pengar inom 30 dagar om du inte blir nöjd. Why not!?

Vill du veta mer om Mentra by SATS rekommenderar jag att du lyssnar på Sweaty Business-poddavsnittet med Christian Øvregaard, Head of Mentra / Head of SATS Home training.