Krisande padelmarknad – branschjätten We Are Padel ansöker om rekonstruktion

Det tidigare storsatsande Padelbolaget WAP hänger mot repen. Företaget har ansökt om rekonstruktion och ska vidta omfattande sparåtgärder.

We Are Padel är en de stora aktörerna på den svenska padelmarknaden. Bolaget ingår sedan hösten 2021 i Ledap som är namnet på riskkapitalbolaget Tritons satsning på padel, en satsning som hittills gått loss på ett antal miljarder.

En konkursvåg har börjat dra in över den svenska padelmarknaden och We Are Padel känner också av att det numera blåser betydligt snålare vindar. I slutet av veckan blev det känt att WAP har lämnat in en rekonstruktionsansökan till Örebro tingsrätt.

“We Are Padel påverkas av överutbudet på den svenska padelmarknaden och makroekonomiska förändringar som kraftigt påverkar kostnadsbilden. Bolaget agerar nu för att anpassa sitt nätverk av hallar och sin kostnadsstruktur”, skriver WAP i ett pressmeddelande.

Rekonstruktionsprocessen innebär att WAP, som har över 70 hallar och cirka 300 anställda, nu ska försöka förhandla med hyresvärdar och “andra intressenter”.

We Are Padel omsatte runt 250 miljoner kronor 2021, med ett underskott på cirka 10 miljoner. Siffrorna för 2022 visar att det går snabbt utför. Under januari till augusti har man en omsättning på cirka 165 miljoner, och ett negativt rörelseresultat på 88 miljoner kronor.

Bildkälla: Ledap

– Det är en hårt konkurrensutsatt marknad och vi måste agera för att ge verksamheten rätt förutsättningar för att behålla ett sunt nätverk av hallar och för att ta hand om våra anställda. Efter att ha utvärderat olika alternativ så har vi beslutat att genomföra en rekonstruktionsprocess för att göra upp med de delar av verksamheten som har lönsamhetsmässiga utmaningar. Vi kan inte utesluta att verksamheter och medarbetare drabbas, men exakt hur är för tidigt att säga, säger Pontus Gustafsson som är grundare av WAP och styrelseordförande i bolaget i en kommentar.

I slutet av oktober 2021 offentliggjorde Triton att riskkapitalbolaget på bred front gått in i padelbranschen. Vid den tidpunkten hade Ledap, som var den etikett Triton satte på satsningen, redan förvärvat majoriteten i en lång rad padelbolag i norra Europa.

”Antalet tillgängliga banor på marknaden mer än dubblerades på ett år” skriver WAP i ansökan om rekonstruktion. ”Detta har resulterat i att antal spelade timmar per tillgänglig bana har fallit med över 50 procent på regional basis, vilket har fått som konsekvens att ett stort antal padelcenter inte längre går med vinst”.

2020 fanns totalts 1 600 banor i Sverige. 2021 hade de mer än fördubblats till ca 3 500. Ökningen har fortsatt under 2022.

Konkurserna ökar snabbt

Byggexplosionen under 2021 ledde alltså till att det nu finns alldeles för många banor i Sverige i förhållande till antal spelare. Dessutom har det blivit betydligt dyrare att driva hallar med högre elpriser, hyreshöjningar och inflation. Under de senaste månaderna har ett dussintal svenska padelbolag gått i konkurs. Enligt branschkunniga väntas fler padelbolag gå samma öde till mötes framöver.

I slutet av september gick padelbolaget Padel Only Lajm i konkurs. Företaget drev Örebros största hall med 15 banor. I juni gick det Morabaserade företaget Orsa Padel i konkurs. I Skärhamn startade de sammankopplade företagen Jonsered Padel Club och Elementvägen Padel processen mot konkurs under samma månad.

Under juli stängde bi Norrköping och Mölnlyckebaserade APC Club ned sin verksamheter.

I Skärhamn blev det ytterligare en konkurs när Padel Club Group MH – som har koppling till de två andra konkursade företagen i Skärhamn – avslutade sin verksamhet. Även i Landskrona startas en konkursprocess när Padel by-R lade racketen på hyllan.

I juni 2021 köpte Every Padel en jätteanläggning utanför Jönköping av Padel Panorama. Knappt ett år senare lade företaget ned hallen med motiveringen att ”många aktörer har valt att etablera sig i Jönköping och vår beläggning har gått ner”.

I april 2022 bekräftades att PDL Group köpts upp av Padel United.

PDL grundades av bland annat artisten Måns Zelmerlöw och före detta tennisproffset Jonas Björkman 2015.

I och med uppköpet fick den nya koncernen – PDL Padel United – 118 anläggningar i Sverige, men med planer på att öppna ytterligare 30 stycken hallar. Men i juni, efter rapporter om överetablering av anläggningar inom padelsporten, stängde koncernen i stället ned 15 hallar runtom i Sverige

Padelbutiker klappar igen

I samband med att sporten blev allt mer populär i Sverige dök även padelspecifika butiker upp. Sedan i maj har tre sådan butiker stängt ned sin verksamhet.

Under maj gick e-handlaren Padel Gotland i konkurs och i slutet av september föll även butikerna Padel Ess samt Gp Padel. Alla tre bolagen startades 2020 när efterfrågan och kundunderlaget var starkt.

Padelbanor och prylar säljs på Blocket

Den nedåtgående trenden märks inte bara genom tomma hallar och krisande företag. Även överflödig utrustning dyker upp på sälj- och auktionssajter. Och det är inte bara padelracketar, bollar och skor som läggs upp till försäljning. På Blocket har flertalet annonser med hela padelbanor dykt upp, både nya banor som ännu inte monterats men även begagnade banor.