Tips från Gymleco: ”Så sparar du in på el och andra kostnader på ditt gym”

Bild: Gymleco

Det är en tuff omvärld idag med ökade kostnader på el, en hög inflation, höjning av styrräntan och en dålig aktiemarknad. Det här sätter stor press på alla egenföretagare. Om du är en gymägare så känner du säkerligen till dessa utmaningar och du har dessutom en stor yta som kräver mycket energi. Här är våra bästa tips för att kapa kostnader och spara på energi så att du kan fortsätta driva ett framgångsrikt gym.

  • Täta dörrar och fönster
  • Tidsinställ ventilationen
  • Sänk inomhustemperaturen
  • Byt elradiator till vattenburen värme, värmepump eller solceller
  • Investera i konditionsredskap som inte drar el (se Gymlecos utbud här)
  • Stäng av bastun
  • Jämför och byt ut leverantörer
  • Våga höja medlemspriset
  • Läs Gymlecos tidigare artikel om hur du driver ett framgångsrikt gym

1. Täta till

Se över tätningen på dörrar och fönster i gymmet. Tätningslist är t.ex. ett billigt sätt att förbättra fönster som läcker värme. Om du äger fastigheten själv kan det vara ett alternativ att se över och byta ut gamla fönster till nya välisolerade som håller värmen.

Bild: Gymleco

2. Stäng dörrar och fönster

Många som tränar på gymmet öppnar gärna fönster och dörrar för att vädra när de blir varma. Det här gör att värmesystemet går på högvarv och drar en massa el. Se till att fönster är låsta så att medlemmarna inte kan öppna dem. Se även till att dörren stänger sig automatiskt, så att den inte släpper in kall luft.

3. Optimera ventilationen

Använd inte ventilationen mer än nödvändigt. Ställ in så att den går på halvfart under förmiddagen då det är färre medlemmar på plats och att den stängs av helt under natten då gymmet är stängt.

Bild: Gymleco

4. Sänk tempen

Sänk inomhustemperaturen någon grad för att spara på el.

5. Se över uppvärmningen

Se över hur du värmer upp ditt gym. Elradiator är mycket dyrare än vattenburen värme. Du kanske kan installera en värmepump eller, om du äger fastigheten, så kanske det är dags att investera i solceller?

6. Konditionsparken drar mycket el

Många gym har en stor sektion med cardiomaskiner som drar mycketenergi. Investera och byt till konditionsredskap som inte drar el. Det finns både motorlösa löpband, träningscyklar och crosstrainers med generatordrift. Vi på Gymleco har flera högkvalitativa konditionsmaskiner som inte kräver någon el alls.

Bild: Gymleco

7. Bastun…

Tidsbegränsa eller stäng helt av bastun. En elbastu kan dra 6 kW/h vilket blir en hög månadskostnad med dagens elpriser.

8. Se över rörliga kostnader

Se över dina leverantörer som har rörliga kostnader så som telefoni, försäkring, inpasseringssystem, fruktleverans och hygienartiklar. Jämför priser med konkurrenter och se om du kan byta till något billigare.

Bild: Gymleco

9. Höj priserna

Allt i världen har gått upp i pris. Våga höja priset på dina medlemskap föratt få en lönsam verksamhet istället för att behålla priset och köra kortsiktiga kampanjer. Se till att tydligt kommunicera ut till dina medlemmar om höjningen och den bakomliggande orsaken. Här är det viktigt att du skapat ett bra community i ditt gym som Gymleco skrivit om i tidigare artikel. Då vet dina medlemmar värdet med att träna på ditt gym och är trogna nog att stanna efter höjningen.