De 10 hetaste träningstrenderna 2018

Foto: Barry's Bootcamp

Årets trendrapport från ACSM (American College of Sports and Medicine) har just kommit. De listar de 20 hetaste träningstrenderna under 2018. De har intervjuat mer än 4 000 personer med en ledande position i träningsbranschen. Allt för att försöka förutspå vilka fokusområden som gäller framöver. Resultatet blev att High Intensity Interval Training (HIIT) spås som nästa års mest populära trend.

2018 års tio-i-topp:

  1. High Intensity Interval Training (HIIT)

Träning med högintensiva intervaller (high intensity interval training) och kort återhämtning är HETT! Intensiva och tidseffektiva pass (ofta ca 30 min långa) som passar den moderna urbana människan som vill optimera sin tid. Exempel på koncept: Barry’s Bootcamp, CrossFit, Matrix MX4 mm.

Matrix MX4 Training System

2. Gruppträning

Grupptränare undervisar, leder och motiverar individer i klassformat (fler än fem deltagare). Klasserna är utformade för att vara motiverande och effektiva för människor på olika nivåer. Ett säkert kort som levererar för de flesta. Dock var det först under 2017 som gruppträning generellt slagit sig in på topp-20-listan. Med Gruppträning avses i detta fallet generella klasser såsom cykling, aerobics och dans. Koncept som Zumba och liknande ligger separata i denna undersökning.

  1. Wearables – bärbar teknik

Med wearables avses aktivitetsmätare, smarta klockor, pulssensorer, GPS-mätare samt smarta glasögon. Varumärken och produkter som nämns är bl a: Jawbone, Apple Watch, Garmin, Polar, Samsung, Pebble Time, Juboury och FitBit. Digital teknik adderar nya lager till den analoga träningen. Starka trender på sistone är smarta glasögon, samt smarta skor/textilier. Det är helt omöjligt att förutspå hur detta område kommer att utvecklas under de kommande tio åren.

Foto: Technogym

4. Kroppsviktsträning

Detta avser träning med kroppen som främsta redskap. Denna typ av tränings har mänskligheten ägnat sig åt i alla tider, men under de senaste åren har kommersiella träningsanläggningar och konceptutvecklare (bl a Les Mills) paketerat det på ett smart och tilltalande sätt för den breda massan. Det typiska kroppsviktspasset använder minimalt med redskap, vilket gör det till en kostnadseffektiv lösning. Exempel på träningsformer: TRX, Les Mills Grit samt i många fall bootcamps/utomhusträning.

  1. Styrketräning

Styrketräning förblir populärt i alla sektorer av träningsindustrin och för alla typer av kunder. På många marknader ökar styrketräning i popularitet över tid. Även i rehabsituationer med bland andra hjärt- och kärlsjukdomar och metabola syndrom involverade är styrketräning ett allt vanligare inslag i behandlings-/rehabiliteringsplanerna.

6. Utbildade, certifierade och erfarna tränare

Vem som helst kan idag titulera sig gruppträningsinstruktör eller personlig tränare. För konsumenten blir det svårt att veta vilken kvalitet som levereras. Olika certifieringar får allt större betydelse men vad är egentligen en certifiering värd? Debatten fortsätter kring vilka krav på vad man behöver kunna eller hur lång utbildning man behöver ha gått för att kalla sig gruppträningsinstruktör eller PT i olika situationer.

7. Yoga

Yogan är fortsatt stark och hoppar upp en placering sedan 2017. Träningsformen utvecklas ständigt med en mängd olika typer som Yinyoga, Power Yoga, Yogalates, Hot Yoga, Ashtanga, Vinyasa med flera. Just förmågan att ständigt fräscha upp formaten gör sannolikt att yogan håller sig stark även framöver.

Foto: SATS – Yoga for Atletes
  1. Personlig träning

Fler och fler personer väljer idag att utbilda sig till personlig tränare. Marknaden växer då allt fler konsumenter inser att de saknar kunskap, disciplin och långsiktig motivation för att på egen hand nå de resultat de strävar efter. För många aktörer inom träningsindustrin är personlig träning en möjlighet att öka intäkterna i verksamheten samt stärka kundrelationerna.

  1. Träning för äldre

Det finns en växande marknad av gått/ska gå i pension och som gör det med en bättre hälsa än tidigare generationer. Med en ökande andel av den äldre befolkningen är detta ett område som träningsanläggningar borde lägga större fokus på, det finns t ex stora möjligheter att nyttja ”off-peak”-tider (9–11 samt 14–16) för koncept/klasser riktade till denna målgrupp. Äldre människor har i många fall en mycket större andel disponibel inkomst än yngre målgrupper samt har tid och motivation att investera dessa klokt.

Foto: Fristilen
  1. Funktionell träning

Detta populära begrepp har lika många definitioner som träningskoncept. I denna studie avses styrketräning som förbättrar balans, koordination, styrka samt uthållighet för att individen så smidigt som möjligt ska klara av vardagslivets prövningar.

Den fullständiga listan och rapporten hittar du här