Gentler streak utsett till årets app till Apple Watch

Den medkännande aktivitets-trackern Gentler Streak har utsetts till Årets Apple Watch-app.

Gentler Streak har utformats för att spåra användarnas aktivitet, ge träningsförslag och stötta vilodagar för att erbjuda en mer intuitiv inställning till träning. Detta i motsats till vanliga appar för spårning av tränande, som Strava, som uppmuntrar användare att pressa sig själva fysiskt.

Appen, som tagits fram av startupen Gentler Stories, grundades 2021 av de fyra medgrundarna: Katarina Lotrič (VD); Jasna Krmelj (CTO); Luka Orešnik, senior utvecklare; och UI UX-designern Andrej Mihelič.

”Studier visar att den sociala dimensionen av fitnessappar kan förbättra, men också skada vårt välbefinnande, vilket leder till en felaktig uppfattning om träning och utbrändhet på lång sikt”, kommenterar Katarina Lotrič. ”När dessa appar tjänar socialt erkännande från omgivningen är individen mer benägen att utveckla ett tvångsmässigt förhållande till träning och drabbas av högre stressnivåer.”

Motivationen att utveckla en mindre intensiv tracker kom efter att två av grundarna upplevde utbrändhet genom överträning och skador.

”Med den oändliga jakten efter ”högre, starkare, snabbare”, samtidigt som vi upplevde negativa effekter på en fysisk och mental nivå, bestämde vi oss för att bygga den här lösningen”, kommenterar Lotrič. ”Gentler Streak hjälper till att känna igen och omvandla skadliga träningsbeteenden till livskraftiga livslånga vanor. Det finns ingen press att genomföra oändliga dag-till-dag aktivitetsmål, som ofta ignorerar det faktum att vi är människor och allt som kommer med det.”

iOS-appen stöttar användares hälsosamma, balanserade livsstil med alla aktiviteter trackade på ett och samma ställe.

Teamet planerar nya releaser för appen under 2023 som inkluderar mer omfattande träningssammanfattningar för att få appen att kännas som en träningsdagbok och lanseringen av språkversioner på Brasilien-portugisiska, tyska, franska och italienska – för närvarande finns den på engelska och spanska.