Gymbarometern: låg skaderisk på gymmet

Gymgrossisten slår hål på myt om hög skaderisk på gymmet.

Gymgrossisten har via Gymbarometern samlat på sig fakta från över 4000 respondenter. En glädjande nyhet är att det framkommer att det är mycket lägre skaderisk med styrketräning än den allmänna uppfattningen. Över 70 % i undersökningen har aldrig skadat sig eller endast skadat sig någon enstaka gång under hela sitt aktiva gymliv. 24 % skadar sig någon gång per år. 

De tre främsta kroppsdelarna vi tenderar att skada är axel, rygg eller knä.

Gymgrossisten frågade träningsexperten och mångentreprenören Lovisa ”Lofsan” Sandström om vad de vanligaste anledningarna till skador på gymmet.

– ”Min erfarenhet är att det är få som skadar sig eller plötsligt får ont i en kroppsdel medan man gör en övning i gymmet. Det vanliga är istället att man först efter ett pass kan få känningar i en axel eller i ett knä men man vet inte exakt vilken övning som orsakade det. Ibland kan känningar uppstå i ryggen när man exempelvis kör supertunga marklyft, det som ofta beskrivs som ryggskott men det är nog minst lika vanligt att smärtan uppstår vid trädgårdsarbete eller snöskottning”, menar ”Lofsan”.