Hammer Strength – varumärket som byggt atleter i 30 år

Kraftfull. Robust. Pålitlig. Ryktet om Hammer Strength-utrustning har byggts med stål och svett. Utrustningen som passar elitatleten och den som vill träna som en.

Hammer Strength grundades 1989 av Gary Jones som ville förbättra hur man tränade styrka. Det gjorde han, och lite till. Med hjälp av sin egna känsla och kunskap samt input från spelarna i NFL-laget Cincinatti Bengals designade och skapade han träningsutrustning med utmärkt biomekanik i fokus – maskiner som rör sig på samma vis som kroppen gör. Det har bidragit till en säkrare och mer effektiv träning.

“I looked at starting Hammer Strength as something that I believed in. I was just trying to make machines better.”

— Gary Jones, grundare Hammer Strength

Gary Jones

Hammer Strength-utrustningen byggs i fabriken i Falmouth, Kentucky, cirka en timma söder om Cincinatti, där företaget föddes.

” Det är lite ironisk att jag blivit känd för att bygga maskiner som används av professionella idrottslag”, säger Gary Jones. ”Mitt genuina intresse ligger även i att hjälpa gamla damer, fortsätter han. Rörelsen som din mormor använder till att lägga upp en resväska på förvaringshyllorna över sittplatserna på flygplanet är exakt samma rörelse, samma ergonomi, som när Shaquille O’Neal dunkar en basketboll. Det enda som förändras är hastigheten och kraften”. Jones lade med dessa principer grunden till varumärket som är en sann pionjär inom smart funktionell styrketräning.

”Det som var unikt med uppstarten av företaget var samarbetet med familjen Brown (ägare till NFL-klubben Cincinatti Bengals) vilket gav oss direkt access till atleter i världsklass. Vi var praktiskt taget ett levande laboratorium med idéer som konstant utvecklades för att hjälpa atleterna på planen”, säger Jones.

Jones spenderade mer eller mindre alla dygnets vakna timmar åt att skapa Hammer Strength-produkterna och skapade även själv ett 3D-ritprogram för att kunna designa produkterna via dator. Han flyttade till och med hela familjen till fabriken.

”När du driver en fabrik är du dagtid upptagen mest hela tiden. Men på kvällarna, när saker och ting lugnar ned sig finns det möjlighet att fundera hur du ska göra saker bättre, bli mer effektiv, hur du kan förbättra produkterna. Att bo i fabriken tog bort en mängd stora störningsmoment. När jag klurade på ett problem eller en idé, kunde jag efter flera timmar gå in i fabriken och titta på produkterna och komma på en bättre lösning”, förklarar Gary.

Slutresultatet blev plate-loaded-utrustning som använder sig av iso-lateral teknik och gör att armar och ben kan röra sig oberoende av varandra. Han utvecklade även Ground Base-teknik, stående styrketräning, som omfattar balans och stabilitet i stryketräning. Gary Jones menar att en viktig del i innovationsprocessen är gradvis utveckling:

”Wright-bröderna uppfann inte jumbojeten – den kom till flera tusen idéer senare.”

Vidare säger han: ”Jag arbetade som brandman och där lärde vi oss att vårt arbete handlade om att göra saker och ting bättre för människor här och nu. Det har vi tagit fasta på i företagets innovationsprocess.”

Träningsfilosofin som varit Jones ledstjärna är att hjälpa människor genom enklare, säkrare och effektivare rörelser.

”Hur många kan säga att de skapar produkter som förbättrar människors liv?”, frågar Jones.

På frågan varför de skapat nästan 50 olika plate-loaded-maskiner svarade Gary Jones:

”När du går till en köttrestaurang så erbjuder de kyckling, fisk och en massa andra rätter. Variationen är viktig. Olika atleter behövde maskiner för en mängd olika rörelser. En viktig del av vår business är att lista ut hur vi snabbt kan utvecklas och skapa olika versioner av maskiner. Du kan gå till vilket företag som helst i branschen och fråga efter deras bänkpress, de har en. Vi har tre!”

Det som i slutet av åttiotalet startade med plate-loaded-maskiner har under 30 år utvecklats till ett komplett sortiment av styrketräningsutrustning såsom; racks och riggar, styrkemaskiner, skivstänger, hantlar viktskivor och annan styrketräningsutrustning. Sortimentet innehåller numera även HD Elite. En serie som går att skräddarsy och som innehåller marknadens med hållbara rack och bänkar. Portföljen fortsätter att utvecklas, framöver med fokus på högintensiv träning och small group-träning.

Ett bevis på Hammer Strengths popularitet är hur många elitatleter som använder produkterna i sin träning. 2013 använde 100% av alla NFL och MLB-lag samt 95% av NBA-klubbarna Hammer-utrustning.

Hammer Strength köptes 1997 upp av Life Fitness, mycket på grund av Gary Jones uppfinningsrikedom. Hans idéer och design är banbrytande än idag, två decennier senare.