Investmentbolaget Nordic Capital förvärvar BRP Systems av Valedo

Idag står det klart att Nordic Capital säkrat en majoritetsandel i BRP Systems. Investeringen uppges göras i samarbete med för att ”påskynda BRP Systems ambitiösa tillväxtmål, inklusive internationell expansion och värdeökande tilläggsförvärv”.

Säljare är Valedo Partners III AB.

BRP Systems erbjuder ERP (Enterprise resource planning)-mjukvara för operatörer inom tränings- och hälsoindustrin – främst gymoperatörer, studios och badanläggningar. Kunderna inkluderar ledande träningskedjor som Nordic Wellness, STC, Friskis & Svettis och Fitness24Seven.

Sedan starten 2004 har BRP Systems organiska tillväxtstrategi kompletterats med utvalda förvärv, och idag betjänar BRP 2 500 anläggningar med fokus på Norden. Företaget befinner sig på en stark tillväxtbana, och har ökat sina intäkter femfaldigt (varav majoriteten är organisk) under Valedos sjuåriga ägande för att nå en omsättning om cirka 180 miljoner kronor år 2023.

Under denna period har BRP också övergått till en helt molnbaserad SaaS-modell, accelererat ny produktutveckling, genomfört en geografisk tillväxtstrategi för att bli en nordisk marknadsledare och genomfört fem kompletterande förvärv för att stärka BRP:s position på befintliga och nya geografiska marknader. BRP Systems skalbara plattform uppges vara väl positionerad för att fortsätta växa med starka underliggande marknadstrender, kommersiella excellensinitiativ, europeisk expansion och ytterligare värdeökande förvärv.

”Vi har varit mycket imponerade av det starka BRP-teamet och vad de har uppnått hittills, företagets flexibla plattform och deras solida marknadsposition. Vi är övertygade om att Nordic Capitals erfarenhet av att stödja företag med liknande internationella ambitioner, våra omfattande industrinätverk och djupa kunskaper från att växa teknikföretag kommer att vara en möjliggörare för företagets nästa våg av tillväxt”, säger Joakim Lundvall, Partner, Nordic Capital Advisors.

”Vi är glada över att samarbeta med Nordic Capital och att skriva vårt nästa kapitel tillsammans. Vi har matchande kulturer och tänkesätt. Deras aktiva ägande och operativa expertis kommer att vara värdefull för oss på vår fortsatta tillväxtbana, och vi ser fram emot att expandera vårt erbjudande ytterligare, både på befintliga och nya marknader. Vi har uppskattat det nära samarbetet med Valedo och styrelsen och vill tacka dem för deras stora stöd genom åren”, kommenterar Thomas Säld, VD för BRP Systems.

Genomförandet av transaktionen förväntas under Q2 2024.

Lyssna på Thomas Säld i Sweaty Business Podcast #139

Sweaty Business podcast hittar du där poddar finns, på Spotify eller här.