Pallplats och högt svenskt deltagande när VM i HYROX avgjordes i Manchester

Foto: HYROX

VM i HYROX 2023 har avgjorts i Manchester UK. På plats fanns 22 tappra svenskar och bästa placering för Sverige blev en tredjeplats i kategorin Women Doubles. Ett starkt resultat efter att bara ha arrangerat en nationell tävling innan VM och en indikation på hur snabbt HYROX fått fotfäste hos svenska atleter.

Deltagare i VM i HYROX väljs ut efter individuella resultat i deltävlingar under året. Därmed har svenska deltagare haft en liten uppförsbacke jämfört med andra länder, då det endast arrangerats en tävling i Sverige än så länge, i Stockholm den 25 mars. Trots det hade vi hela 22 svenskar som representerade oss på plats, där några tagit sig vidare via deltävlingen i Stockholm och andra via placeringar på andra internationella tävlingar.

– Det är jättekul att se att så pass många svenskar ändå var med, trots att vi precis introducerat HYROX i Sverige. Det visar också på hur pass duktiga många av våra atleter är och att vi redan håller hög klass internationellt, säger Antonia Fält-Kottulinsky, Brand manager för HYROX i Norden.

De 22 svenskarna var uppdelade i olika klasser: 5 stycken i Men PRO, 3 stycken i Women PRO, 1 par i Men Doubles, 2 par i Women Doubles och 4 par i Mixed Doubles. Bästa resultatet kom i Women Doubles där Ida Thalen och Anni Skogh säkrade en tredjeplats i åldersgruppen 40-49 år.

Sverige hade ytterligare ett antal atleter som kvalificerat sig till tävlingen men av olika anledningar inte kunde ställa upp denna gång. Till nästa internationella tävling hoppas HYROX se ett ännu större nordiskt deltagande.

– När vi i september genomför vår nästa deltävling i Sverige hoppas vi kunna öka kvoten av Nordiska atleter avsevärt, och även svenskar. Vi har ju redan en världsrekordhållare genom Mikaela Norman, och vet att det finns ännu fler här Norden som skulle kunna hålla absolut toppklass internationellt, avslutar Antonia Fält-Kottulinsky.

Nästa deltävling i Sverige kommer att hållas i Malmö den 30 september, ett event där man även hoppas att många från Danmark ska delta. I december kommer HYROX även tillbaka till Stockholm då tävlingen arrangeras samtidigt som Fitnessfestivalen på Stockholmsmässan.