Pelotonchefer stäms för insiderhandel

Foto: Peloton

En av Pelotons investerare, Krikor Arslanian, stämmer vissa Pelotonchefer, inklusive tidigare vd John Foley, för insiderhandel. I stämningen hävdas att de sålt cirka aktier värda 494 687 939 USD samtidigt som de mörkade säkerhetsproblem med löpbandet Tread+, som orsakade skador på fler än 30 barn samt även ett dödsfall.

Pelotons Tread+ har varit inblandad i flera mycket uppmärksammade incidenter involverande barn. En sexårig flicka drogs in under löpbandet 2020, men det mest tragiska var fallet då en treårig pojke omkom i samband med lek kring ett löpband i februari 2021.

I mars 2021 adresserade tidigare vd (och grundaren) John Foley olyckan offentligt i ett brev till Pelotons ägare och hävdade att företaget var ”medvetet om endast en liten handfull incidenter som involverade Tread+ där barn har skadats”. Samtidigt hade CPSC (Consumer Product Safety Commission) kännedom om minst 39 skadeincidenter.

”Medan bolagets externa aktieägare decimerades, såg vissa insiders till att sko sig på situationen”, står det i stämningsansökan, då de sålde när Pelotons aktiekurs var på, eller nära på, all-time high. Vissa aktieförsäljningar inträffade endast en vecka eller några veckor efter en incident den 3 februari 2021 som ledde till att ett barn omkom i en olycka kopplad till Tread+ och ungefär en månad innan Peloton själva offentligt avslöjade kopplingen till Tread+”. Stämningen hävdar att ”Foley sålde 600 000 aktier av hans personliga Peloton-innehav till en vinst om 76 894 000 USD (dryga 800 miljoner SEK)”.

Den 17 april 2021 utfärdade CPSC ett pressmeddelande som uppmanade konsumenter att sluta använda Tread+. ”CPSC-personal anser att Peloton Tread+ utgör allvarliga risker för barn för skrubbsår, frakturer och dödsfall”, hette det. Peloton bestred CPSC:s påståenden och kallade deras uttalande ”felaktigt och vilseledande”.

I stämningen stod det att Tread+ var ”särskilt farligt på grund av dess design eftersom Tread+:s bakre roller på baksidan av bältet är helt exponerad” utan något bakskydd eller säkerhetsbygel. Den pekade på konkurrerande märken, som Precor och NordicTrack, som hade ”antingen ett plastskydd eller en säkerhetsbygel på änden av bältena på löpbanden”. Under 2019 rapporterades det enligt CPSC uppskattningsvis 22 500 löpbandsrelaterade skador i USA och cirka 2 000 av dessa skador var på barn var ålder var åtta år eller lägre.

”Det finns ingen anledning att sluta använda Tread+, så länge alla varningar och säkerhetsinstruktioner följs”, svarade Peloton i ett uttalande. Men den 5 maj, i en oväntad vändning, erkände Foley att ”Peloton begått ett misstag” och återkallade Tread+ i USA – men lät försäljningen fortsätta i andra länder.

Arslanian hävdar i stämningsansökan att samtidigt som att de tilltalade inledde försäljningen av 500 miljoner USD i aktier visste de att vissa Peloton-produkter hade betydande designfel som kunde resultera i allvarliga och katastrofala personskador.

”Genom att göra sig av med 494 687 939 USD av Peloton-aktier medan de hade negativ, väsentlig icke-offentlig information, utnyttjade de insidersäljande svarandena sin position på Peloton och bröt mot sina förtroendeplikter gentemot Peloton”, står det i stämningsansökan och drar slutsatsen att de ”felaktigt gynnades av detta brott mot förtroendeplikt”.

Foley var med och grundade Peloton 2012 och var företagets VD i tio år när nuvarande VD Barry McCarthy ersatte honom i februari 2022. Han flyttade då till rollen som styrelseordförande, men avgick i september 2022 tillsammans med medgrundaren Hisao Kushi, också en av de tilltalade som står anklagad i stämningsansökan.

Peloton värderades vid sin topp till hela 50 miljarder USD och handlades till cirka 170 USD (december 2021). Idag har företagets aktiekurs sjunkit till 11 USD och sjunkit runt 90 procent av aktiekursen sedan tredje kvartalet 2021.