”Sweaty Testar”: Trainics Calisthenics Studio

Douglas Ekermark och Sabina Zwedberg. Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

I nya Hagastaden/Torsplan hittar vi en ny typ av träningsstudio – nämligen Trainics Calisthenics studio – ett ställe som nischat in sig på Calisthenics- och kroppsviktsträning.

Häromveckan tog sig undertecknad till studion för att kika in faciliteterna och prova på en klass.

Cleant, ljust, öppet och inbjudande är den första känslan av Trainics studio som slår mig när jag äntrar lokalen. På plats möter den ena av två delägare, Sabina Zwedberg, upp och hälsar välkommen. Sabina äger och driver studion tillsammans med Trainics andra delägare, Douglas Ekermark, och de bägge öppnade studion tidigare under hösten.

– Vi erbjuder en unik plats och gemenskap där styrka, flexibilitet och kroppskontroll står i fokus. Här kan man lära sig rörelser inom Calisthenics med några av de bästa tränarna i Sverige, kommenterar Sabina på frågan vad konceptet går ut på.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Vilken bakgrund har ni själva?

Douglas: Jag har tränat och tävlat i Calisthenics, det är den ingång jag har in i detta. Men fokus här på Trainics ligger inte på tävlingsdelen utan på träningsdelen. Tävlingar inom området är en helt annan grej och mer nischat. Vi ville skapa något som en bred grupp av människor kan ha nytta av.

Sabina: Jag har dansat sedan jag var jätteliten, sedan blev jag skadad och insåg att jag behövde styrketräna. Så då började jag kika på det som Douglas höll på med och hittade direkt in på detta.

Steg för steg lades byggstenarna till det som idag är Trainics Calisthenics Studio.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Studion består av en stor öppen yta med en specialrigg framtagen tillsammans med Kraftmark som tar upp en stor del av träningsytan, en liten shopyta samt toaletter och ett litet omklädningsutrymme. Jämfört med traditionella gym/studios finns det betydligt mindre träningsutrustning, vilket såklart ligger i linje med konceptets kärna – träning med kroppen som verktyg.

Deltagarantalet på det aktuella passet, Calisthenics Foundation, räknade jag till 16 pers, inklusive mig själv. Normalt sett är det 15 pers som är maxantalet. Längden på passet var 60 minuter. Tränar man lunchtid är passet förkortat till 45 minuter.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

– Calisthenics Foundation är en favorit hos många av våra medlemmar. Det är ett roligt, utmanande och utvecklande helkroppspass där du får träna på många olika rörelser inom Calisthenics. Du kommer öva upp din styrka i klassiska övningar och variationer på push ups, pull ups, dips och olika benövningar samtidigt som du utvecklar styrka, uthållighet, kroppskontroll, mobilitet och mycket mer på ett skonsamt, säkert och roligt sätt, kommenterar Sabina.

Kvällen tränare var Douglas, som tog oss in i en ca 10 minuter lång uppvärmning med fokus på att värma upp kroppen inför huvuddelen av passet.

Douglas Ekermark. Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Passen varierar från gång till gång, och innehåller en variation av push-, pull-, ben- och core övningar. Tränaren visar både progressioner och regressioner av rörelserna. På så sätt får alla ett riktigt bra träningspass oavsett nivå.

Passet är indelat i fyra block, varav det första är själva uppvärmningsdelen. Resterande block består av tre övningscirklar. Under passet arbetar deltagarna sig igenom vart och ett av blocken i turordning.

Det aktuella passet:

Block 2: Chin ups, Pike Pushups och cossack squats

Block 3: Bicep curls i ringar Push up med handrelease och Sissy squats

Block 4: Hög ringrodd, planka med shoulder taps samt knee raises.

Deltagarna ska under ca 10 minuter genomföra 3 varv (8–10 repetitioner per övning) på respektive cirkel. Sedan paus och genomgång av nästa övningsblock. Till varje övning demonstrerade coach Douglas minst en, oftast två, ”enklare” varianter av varje övning.

Personligen upplevde jag att det fanns gott om tid att genomföra övningarna i varje block. Det var nästan så att jag, som är van vid en hel del högintensiv träning, blev klar lite ”för tidigt”. Det är tydligt att det var stort fokus på korrekt utförande av rörelserna snarare än hastighet och flås.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Hela vikten av coachingdelen och gnuggande av tekniskt utförande understryks av en volym i högtalarna som mest fungerar som en ljudfond, snarare än en central del i passet.

Hur tänker ni kring utrustning?

– Utifrån träningsformen har vi all utrustning som behövs. Jämfört med ett traditionellt gym är det lite mindre. Vi har även två skivstänger, men det används uteslutande i våra pt-sessioner.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Hur kom ni fram till att ni skulle öppna en helt egen studio med den här inriktningen?

– Vi har länge saknat ett träningsställe i Stockholm som har takhöjden, riggen och communityn för Calisthenics. Vi ville skapa en plats där man kan träna och lära med likasinnade. Vi har även hållit på under ett par års tid med framför allt personlig träning och märkt att intresset växte. Vi kände därför att det var helt rätt steg att ta.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Hur har det mottagits?

– Över förväntan, skulle vi säga. Vi hade med oss en publik sedan tidigare och sedan har den stadigt växt efterhand.

Hur hittar människor till er?

– Dels så är det på rekommendation från befintliga medlemmar, men i och med att vi är ensamma om detta så får vi mycket förfrågningar från människor som sökt efter den här typen av träning i sökmotorer. Många nya medlemmar har tillkommit sedan öppning, en stor del av dem bor i området (Hagastaden).

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Vilka är era kunder?

– Vi har en tydlig målgrupp som vill lära sig nya rörelser och bli starkare och rörligare genom Calisthenics – och kroppsviktsträning. Oavsett ålder, kön eller nivå har alla samma intresse som tränar här.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Vad finns det för alternativ om man vill träna hos er?

– Antingen kan man bli medlem på månadsbasis (1 399 kr) eller så kan man köpa klipp med 1, 5 eller 10 klasser.

Jag personligen hade en trevlig och givande träningsupplevelse hos Trainics. Slående var den vänliga och familjära känslan bland alla involverade. Känslan var att detta inte är en plats för stora egon att skina, utan alla deltar på sina villkor och kämpar alla med områden där man har utvecklingspotential.

Passet som jag körde, Calisthenics Foundations, är ett allround-pass där man tränar igenom hela kroppen i cirkelformat. Trainics erbjuder ett antal andra pass där det är mer fokus på en specifik ”disciplin” inom calisthenics, bland annat handstående, muscle ups, statisk styrka och rörlighet.

Sweaty Business kan varmt rekommendera ett besök till Trainics till den som söker en spännande och utmanande träningsupplevelse i trevlig miljö.

Läs mer på trainics.se