Strava trendrapport 2024

Bildkälla: Strava

Träningsappen Strava genomförde en omfattande global undersökning som involverade 6 990 aktiva individer. Denna grupp representerades av både Stravas enorma gemenskap, som rymmer över 120 miljoner aktiva utövare, samt en slumpmässigt utvald grupp av aktiva personer, både inom och utanför Stravas digitala sfär. Resultaten från denna undersökning, tillsammans med den omfattande aktivitetsdatan från Strava under det gångna året, erbjuder färska insikter som antyder vad vi kan vänta oss utav framtiden.

Höjdpunkter från 2023:

Stravas utövare älskar att springa och cykla, men blir samtidigt alltmer äventyrliga när det gäller sina val av platser att utforska…

Löpning var den mest uppladdade aktiviteten på Strava. Men utövare följde också lockropen från äventyret utanför vägarna och började ladda upp cykelturer på grusvägar, vandringar, terränglöpningar och mountainbike-turer i ökande antal.

Cykeltrenden fortsätter att växa: Andelen cyklister på Strava som har cyklat 100 km ökade med 5 procent under 2023 – och andelen som har registrerat en e-cykeltur ökade med hela 23 procent.

Gruscykling är en av de snabbast växande sporterna på Strava, med en ökning på 55 procent i andelen utövare som har gett det ett försök.

Generationsskillnaderna är tydliga

Gen Z har den snabbaste medianhastigheten för löpning och cykling på Strava. Men de loggade också de kortaste löpturerna och näst kortaste cykelturerna.

Gen Z-idrottare laddade nästan dubbelt så ofta upp löprundor som cykelturer. Detta ändras med åldern – Baby boomers laddade upp cykelturer dubbelt så ofta som löprundor.

Träning älskar sällskap

Oavsett om det är en långvarig träningspartner eller en fyrbent vän visar data att utövare tränar bättre i sällskap.

Löpare och cyklister på Strava har 83 procent respektive 53 procent större chans att förbättra sitt personbästa när de är i en grupp med två eller fler jämfört med att träna ensamma. Tävlingar exkluderat!

Rodd var den sport som laddades upp mest på Strava i grupper om två eller fler under 2023.

Husdjur får oss att komma ut: 76% av Strava-användare med husdjur säger att deras pälsklädda följeslagare hjälper dem att komma ut genom dörren när de annars inte skulle ha gjort det – och att träna med sina husdjur är roligare.

Strava-användare älskar att resa

Strava-användare lägger inte fötterna på soffbordet när de är på semester… långt ifrån.

Kroatien och Grekland hade den högsta andelen aktiviteter som laddades upp av utövare från andra länder, följt av Luxemburg och Österrike.

Alpin skidåkning och snowboardåkning är populära vintersporter, medan vandring och stand-up-paddling tar de högsta platserna under varmare månader.

Läs hela rapporten här.