Sweaty Testar: LES MILLS Strength Development

Den här gången har jag (Brian van den Brink) Nordic Wellness Tegnérgatan i centrala Stockholm för att prova LES MILLS senaste koncept – styrketräningsklassen Strength Development.

 • Datum: 23 januari, 2023
 • Plats: Nordic Wellness Tegnérgatan, Stockholm

Klassen är, som namnet berättar, fokuserad på styrketräning/styrkeutveckling. Passen är 45 min långa och fokuserar på basövningar inom stryketräning, genom kontrollerade rörelser, funktionella övningar och dynamisk coreträning.

Trendspan/kontext

Även om gruppträning inte fanns med som enskild kategori över ACSM:s 10-i-topplista över treningstrender för 2023 så tolkar jag det som att det ligger inbädddat i majoriteten av trenderna på topplistan. Styrketräning i alla former ökar ständigt i popularitet och styrketräning med fria vikter upplever jag som särskilt intressant för allt fler. Den kategorin landade in på plats nummer två på ACSM:s lista. Vidare hittar vi även kroppsviktsträning, träning för äldre vuxna, funktionell träning, high-intensity-träning och välutbildad personal på topplistan – alla kategorier som finns väl representerat i gruppträningsformat i alla dess former.

Les Mills Strength Development tappar direkt in på de starka trenderna kring styrketräning och styrketräning med fria vikter.

Skiljer sig från GRIT Strength

Har du kört Les Mills-pass tidigare så är du säkert bekant med GRIT Strength – ett HIIT-pass där fokus ligger på så många repetitioner som möjligt under en viss tid. Medan du i Strength Development fokuserar på att köra så tungt som möjligt men med lägre antal repetitioner.

Flexibelt upplägg

Träningsanläggningar som tar in Strength Development kan själva välja, antingen kör de en månad med samma release över en 12-månadersperiod eller så kör de ett 12-veckors upplägg, med en ny release varje vecka. Ett upplägg som jag personligen tycker är smart, jag har tidigare (bl. a i olika poddavsnitt) pratat om att ”on-demand-tänket”, som många vant sig vid (inte minst under pandemin), gör att allt fler vill ha lite snabbare cykler mellan skifte av program.

Klassen

 • Längd: 45 minuter
 • Fokus: Styrka
 • Svårighetsgrad (skala 1–5): 3 – Inte så tekniskt svårt, men viss vana av styrketräning underlättar.
 • Vart kan man träna passet: Bland andra; Nordic Wellness, Endorfin, Berga Träningsstudio, Kristinedals Träningscenter, Häla & Spa Erikslund, Vetlanda Friskvårdscenter, Kockum Fritid, Motionshuset, Hälsokompaniet, Träningsvarvet i Hudiksvall, Träningscenter EnerQi.
 • Utrustning: LES MILLS Smartbar, vikter, steplåda samt träningsmatta

Fördelar

 • Effektiv styrketräning (man hinner mycket på 45 minuter)
 • Helkroppsstyrka
 • Korta viloperioder, kändes aldrig som om det fanns någon transportsträcka i passet
 • Träningen sker off the beat. Jag personligen är inte fan av klasser koreograferade i takt till musiken, skönt att kunna släppa taktkänslan (eller bristen på densamma) och köra i sitt tempo.

Nackdelar:

 • Egentligen inga, jag som inte går på särskilt mycket gruppträning i gruppträningssal uppskattade det här passet och formatet. Dock, under mitt pass fanns det inte tillräckligt med tunga vikter för att det skulle bli riktigt utmanande för mig. Deltagarna som var rutinerade var på plats tidigt och försåg sig med vikterna… Tips till träningsanläggningar – snåla inte in på vikterna!

Läs mer om konceptet här