Tips från Foodbox: När mat blir svårt

År 2020 uppgav 52% av Sveriges befolkning (16-84 år) övervikt. Detta är skrämmande siffror, och man kan undra varför siffrorna fortsätter stiga trots ökad kunskap kring kost och träning.

Vi inom träningsbranschen bär ett stort ansvar och har alla möjligheter att förändra dessa siffror. Men varför är det så svårt? Chokladkakan och soffan kommer alltid vara vår största konkurrent. Media fortsätter hetsa till dieter där det extrema börjar bli det normala. För många blir mat och träning otroligt laddade begrepp och vi måste hjälpas åt att avdramatisera det hela.

– “På måndag börjar mitt nya liv med träning 5 dagar i veckan och strikt kost. Då borde jag bli fit till sommaren!”

Det räcker med att titta på inpasseringshistoriken på gymmet, för att förstå att detta är ett faktum.  Troligtvis syns högre siffror i januari (nyårslöftet), april (inför sommaren) och september (efter semester). Vi vet dock att dessa tider av högre inpasseringar, snabbt ebbas ut och återgår till det normala. Allt för många kör på enligt en väldigt “svart-vit” melodi, där ord som balans lyser med sin frånvaro. Rakt in I kaklet och plötsligt är de där gamla vanorna tillbaka.

Så hur ska vi tänka och vad kan vi göra för att hjälpa alla dessa villrådiga människor?

Gör det enkelt

Avskaffa förbud, det skapar enbart ett större sug. Undvik dieter och återgå till vanlig mat, men i rimlig mängd. Skippa invecklade kostscheman, för gemene man behövs en basförståelse och guidning till balans.

All rörelse räknas

Tänk utanför dina fyra väggar och uppmuntra all form av rörelse. Vardagsmotionen som vi kanske inte tänker på, kan göra underverk. Trappor istället för hiss, promenera en extra sväng på väg hem från jobbet osv.  

Dela kunskap

Våga vara en coach och dela kunskap utifrån kundens nivå. Varje individ bär ett bagage som troligtvis försvårar balansen kring mat och rörelse. Ingen hamnar i träsket av övervikt och ohälsa frivilligt.

De medlemmar som verkligen fått hjälp i djungeln av kost och träning, tenderer att bli lojala. Tänk på att du säljer mer än bara tillgång till träning. Det största värdet ligger hos de medlemmar som verkligen fått hjälp till en hälsosammare livsstil. De är dig evigt tacksam.

Om Foodbox

Foodbox har flera färdiglagade rätter speciellt framtagna för dina kunder som vill må bra och komma i form.

Foodbox finns idag hos ca 450 st återförsäljare i Sverige. Foodbox har ett återförsäljarkoncept med t.ex. medlemskampanjer, utmaningar, medlemsresa och skyltmaterial m.m. De bistår även med frys och utbildning. Ta gärna kontakt med teamet på Foodbox för mer info.