Träningsprofiler ökar intresset för träningsresor

Foto: Ida B Olson, workoutispassion. Foto:Pontus Höök

Svenskarna vill ha träning på resan.  Men inte när man semestrar med familjen.  I en SIFO-undersökning från Resia uppger varannan svensk att de inte vill träna på sin vanliga semesterresa. Träningen vill man istället få på renodlade träningsresor tillsammans med en känd profil som kan peppa och inspirera. Allt för att låta resan bli en del av den personliga identiteten.

– Resandet har blivit den största och viktigaste faktorn i svenskarnas identitet. Den har till och med ersatt faktorer som tidigare varit så viktiga som till exempel vilken jobbtitel man har eller vilken bil man kör. Där av det stora intresset för inspirerande boutiquehotell, instagramvänliga resmål och nu även träningsresor med kända profiler som man inspireras av, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Svenskarna tränar – men helst inte på familjeresan
Överallt går det att läsa om att träning på resande fot ökar. Resia har tillsammans med Kantar SIFO genomfört en undersökning som visar på något helt annat för 2018. Mer än hälften av svenskarna (52) procent menar att de inte tränar alls när de reser privat. Semestern ska enligt dem handla om avkoppling och att upptäcka resmålet och dess kultur. Istället syns en tydlig trend där man åker på renodlade träningsresor tillsammans med vänner eller sin partner och fokuserar helhjärtat på träning och välmående. Viktigt hos många svenskar är även att resan stärks av en mer eller mindre välkänd träningsprofil.

– Det här är en stark trend och under året kommer vi på Resia köra träningsresor på olika sätt med profiler som bland andra Malin Ewerlöf, Petra Månström och Ida B Olsson – mer känd som workoutispassion. För att möta våra resenärers efterfrågan kommer det att finnas allt från maratonresor till yogaresor, samt rena välmåenderesor där fokus ligger på en sund balans mellan träning, mat och dryck i vackra omgivningar, fortsätter Lina Eklund.

Löpning och maratonresor populärt

Intresset för löpning är större än på många år och det är fler och fler amatörer som tar sig an halvmaror, maraton, triathlon och andra spännande träningsformer. I år finns möjligheten att tillsammans med löpprofilerna Malin Ewerlöf och Petra Månström springa Prag halvmaraton.

– Vi vill visa att det går att göra löparresor på ett avkopplande, roligt och njutbart sätt. På våra resor står upplevelsen, gemenskapen och god mat och dryck i fokus. Vi springer, peppar varandra, äter gott och njuter av resan tillsammans. Det här med att resa iväg och springa ett lopp är en trend som jag definitivt tror är här för att stanna och vi hoppas kunna arrangera fler sådana här resor framöver, säger Petra Månström.

Välmående, balans i livet och vackra boenden?

I det stressade samhälle många lever i idag har flera valt att sätta ner foten och försöka fokusera på en sund balans där familj, arbete, resor och välmående går hand i hand.

– Jag märker dagligen i mitt arbete att vi svenskar satsar mer på välmående och hälsa än tidigare. Jag tycker det är viktigt att inte lägga ribban för högt när man ska köra igång utan hitta den där balansen som gör att man mår så bra. Och att få möjligheten att ta med ett härligt gäng ner till värmen och unna sig är något jag verkligen ser fram emot, säger Ida B Olsson, workoutispassion, personlig tränare och coach.

*Mest populära träningsformerna på resan:

  1. Varierad träning
  2. Löpträning
  3. Skidor/simning/klättring
  4. Styrketräning/cross fit
  5. Yoga/meditation

*Undersökningen genomfördes av Resia och Kantar SIFO i november 2017.