Det pratas allt mer om begreppet fasvinkel inom tränings- och hälsobranschen. Men vad är det och vad kommer det spela för roll för branschen framöver? Sweaty Business hörde av sig till Michael Mecé på Inbody Sweden för att höra mer om begreppet.
Frågar man ChatGPT om Fasvinkelbegreppet så säger den så här: Fasvinkel (eller phase angle på engelska) är ett mått som används inom bioelektrisk impedansanalys (BIA) för att bedöma kroppens cellulära hälsa och integritet. Det har blivit ett populärt sätt att utvärdera hälsa, särskilt när det gäller att analysera muskelmassa, vätskenivåer och cellmembranens funktionalitet.
Michael, vad är fasvinkeln egentligen, och hur hänger den ihop med vår hälsa?
– Fasvinkel är ett relativt nytt begrepp här i Sverige, och det introducerades i Europa i samband med InBody770 lanserades där år 2013. Det är ett mått på cellernas membran, specifikt hur tjockt det är, och det kan mätas segmentalt, alltså på olika delar av kroppen.
I vilka sammanhang har begreppet mest varit gällande hittills?
– Fasvinkeln har främst använts inom behandling av cancerpatienter, för att upptäcka cancer eller andra kroniska sjukdomar, men även inom idrotten för att optimera fasvinkeln inför tävlingar eller matcher. Den påverkas av vårt levnadssätt – kost, stress, rökning, alkohol, träning, överträning, sömn, och så vidare. Det är i princip en livsstilsmarkör som visar hur hälsosam du är. Har du en fasvinkel under siffran 2 lever man bara några månader, och det högsta man mätt globalt är 9.
Varför har detta begrepp börjat få fäste även i tränings- och hälsobranschen?
– Den tekniska utvecklingen möjliggör numera att gemene man kan mäta sina värden. Jag tror att fasvinkeln kommer att bli den nya globala hälsomarkören. Det tar bara 30 sekunder att mäta sin fasvinkel, och den kan förändras dagligen beroende på livsstilsval och förändringar. Ju högre fasvinkel du har, desto starkare är ditt immunförsvar, och risken för att drabbas av sjukdomar som covid eller cancer minskar drastiskt. Det här blir den kanske viktigaste siffran att hålla koll på när vi pratar om livslängd och verklig hälsa. Särskilt inom företagshälsa kommer det bli avgörande för att minska sjukfrånvaron, vilket i dagsläget kostar företag alldeles för mycket.
Hur tror du att gymbranschen kommer att använda fasvinkeln framöver?
– Gymmen kommer att använda fasvinkeln för att optimera träningsupplägg. Det är viktigt att veta när kroppen har återhämtat sig till 100 procent, alltså när fasvinkeln är tillbaka där den var innan träningspasset. Idag är överträning vanligt, vilket leder till sämre resultat och fler skador. Dessutom måste vi anpassa kosten baserat på vår träning. Många äter för lite protein och kan därför inte bygga muskler, eller till och med förlora muskelmassa. Vissa träningsformer belastar kroppen mer, och om vi prioriterar hälsan kommer detta leda till nya träningsupplägg.
Finns begränsningar
Som med alla mätningar av olika biomarkörer finns det även begränsningar kring att mäta fasvinkel.
Individuella variationer: Fasvinkeln kan variera beroende på faktorer som ålder, kön och etnicitet, vilket gör det svårt att ha en standardiserad referens för alla.
Komplement till andra mått: Fasvinkeln är bäst när den används tillsammans med andra metoder, som kroppssammansättningsanalyser och kliniska bedömningar, snarare än att vara det enda måttet på hälsa.