WatchOS 9 – Apple växlar upp för att locka löpare och triatleter

Apple lanserade nya avancerade funktioner för löpning, fyra nya urtavlor och medicinspårning när WatchOS 9 lanserades tidigare denna månad.

Just nu faller smartklockor i en av två kategorier. I den första har du fullfjädrade flaggskeppsklockor. Dessa har generellt sett en kortare batteritid, men innehåller å andra sidan den mest avancerade tekniken. De kan ringa räddningstjänst om du är skadad, har inbyggda röstassistenter, styr ditt smarta hem, har tredjepartsappar, aktiverar avancerade hälsofunktioner som EKG och stödjer mobilanslutning. Apple Watch faller in i denna kategori.

Den andra kategorin är i huvudsak ”fitness trackers” i ett smartwatch-”skal” – och inom den kategorin faller multisport-GPS-klockor. Dessa klockor har en lång batteritid, men har i allmänhet inte strömkrävande skärmar. De förlitar sig på din telefon för saker som att ta samtal, men kompenserar ofta för det med fantastisk GPS och mer data än vad den genomsnittliga personen kan ta in. Här finns bland andra Garmin, Polar och Coros klockor.

Generellt sett måste dedikerade tränande välja mellan de två kategorierna — vill du ha en multifunktionell smartklocka för dagligt bruk eller ett mer specifikt verktyg för att spåra träning och hälsa? Med WatchOS 9 verkar det som att Apple försöker locka in fler människor inom löpar-communityt genom att locka med drömmen – en klocka som kan göra allt.

Träning och hälsa är de viktigaste funktionerna i Apple Watch och så är det fortsatt i Watch OS 9. Löpning är en mycket populär träningsform och Apple har tagit fram nya algoritmer som innebär att klockan kan mäta tre nya värden under löpning: Steglängd, markkontakttid och vertikal rörelse.

Den lägger också till nya träningsvyer som inkluderar diagram för höjder, anpassade intervalllupplägg, tempovarningar för en bestämd distans och möjligheten att tävla mot dig själv på rutter som du brukar springa. Du kan även nu ställa in pulszoner, något som har varit saknat hos de verkligt dedikerade motionärerna.

Rykten gör gällande att Apple planerar att lansera en premium, robust, version av Apple Watch senare i år. WatchOS 9:s ökade fokus på löpdata och triatletstöd verkar backa upp detta rykte. Garmin och Polar känner säkert en viss stress över detta. Hursomhelst är Apple hopplöst efter på ett centralt område – batteritid.

Apples klockor kräver i princip daglig laddning medan Garmin- och Polar-användarna får 14 dagar på en enda laddning och någonstans mellan 30-40 timmars GPS-aktivitet. Som jämförelse får du ungefär 5-6 timmars GPS-aktivitet på Apple Watch. Det är mer än tillräckligt för den genomsnittliga personen, men det kräver fortfarande att uthållighetsidrottare tänker till lite innan sin runda och kommer ihåg att ladda upp klockan innan.

På hälsofronten är den stora nyheten medicinspårning. Du kan lägga till alla mediciner och kosttillskott du tar, och kan sedan få påminnelser att ta dem vid rätt tid och i rätt mängd.