Ny Deloitte-rapport visar att hälso- och träningsmarknaden bidrar med upp till 91,22 miljarder USD per år till globala BNP

En ny rapport från Deloitte, som beskriver det sociala och ekonomiska värdet av den globala hälso- och träningsindustrin, har släppts av The Global Health & Fitness Alliance (GHFA), i samarbete med IHRSA.

Det omfattande dokumentet (418 sidor) – Economic health and societal wellbeing: quantifying the impact of the global health and fitness sector – beskriver hälso- och träningsindustrins inverkan på BNP och hälsovårdssystem världen över, såväl som specifik aktivitet i 46 olika länder och områden. Den har identifierat en total effekt på upp till 91,22 miljarder USD per år.

Pangarna tillbaks efter ett år

Utgångspunkten för rapporten är att branschen är en stor bidragare till BNP och sysselsättning globalt och att dess närvaro – genom gym, klubbar och fysiska lokaler – höjer aktivitetsnivån i lokalsamhället, vilket ökar BNP och minskar sjukvårdskostnaderna.

Genom att granska befintlig data, akademiska studier och branschrapporter har författarna utarbetat ett sätt att indikera industrins inverkan, dels genom att förklara de ekonomiska effekterna av sjukfrånvaro och sjuknärvaro (anställda som inte fungerar fullt ut på arbetsplatsen på grund av sjukdom, skada eller annat tillstånd), och dels genom att värdera hur mycket en inaktiv arbetare i varje land eller territorium kostar ekonomin.

Denna siffra är central eftersom rapporten ger konkreta rekommendationer som tyder på att en investering av liknande belopp för att hjälpa inaktiva individer in i regelbundna träningsvanor skulle generera fördelar för BNP och sjukvårdssystemet, vilket resulterar i en Return on Investment redan efter ett år.

Genom att utvärdera data och ekonomiska studier visar rapporten hur aktiva medborgare skapar mervärde till BNP, vilket minskar sjukvårdskostnader, sjukfrånvaro och sjuknärvaro.

– ”Den här rapporten börjar måla en bild av branschens påverkan på befolkningens hälsa och den ekonomiska påverkan av industrin”, lyder förordet från GHFA och IHRSA.

– ”Industrin sysselsätter inte bara miljontals människor runt om i världen och genererar miljarder i mervärde till BNP, utan den har också en otroligt positiv inverkan på hälsoresultaten. Genom att göra det sparar industrin gemensamt miljarder i sjukvårdskostnader och produktivitetsfördelar.”

Investera och få mångfalt tillbaka

Inaktivitet kostar det brittiska sjukvårdssystemet 4,3 miljarder USD per år enligt rapporten, varav 3,6 miljarder USD täcks av det offentliga hälsosystemet. Varje år förlorar Storbritannien 43,8 miljoner arbetsdagar i sjukfrånvaro och sjuknärvaro, vilket kostar den brittiska ekonomin 16,5 miljarder USD årligen.

Den drar slutsatsen att varje inaktiv arbetare kostar ekonomin 1 713 USD per år och genom att investera 1 700 USD i att hjälpa en inaktiv person att bli aktiv resulterar i återbetalning på mindre än ett år.

– ”Den goda nyheten är att om de implementeras på rätt sätt kan program för att öka den fysiska aktiviteten vara vanebildande (Kaushal & Rhodes, 2015)”, står det att läsa i rapporten.

– ”En initial investering på ett år kan ge en utdelning som varar i flera år om en god vana byggs upp.”

En av de frågor som tas upp i rapporten är att regeringar ser gymmedlemskap som en rekreationsaktivitet snarare än en hälsoinvestering. I Storbritannien har gymmedlemskap 20 procent moms, medan Belgien (och Sverige) endast har 6% moms.

Intressenter som intervjuas i studien föreslår att köp som detta borde ha en mer förmånlig skattesats.

Personliga träningsprogram, policyer för fysisk aktivitet och träning som förebyggande vård föreslås som sätt som regeringar skulle kunna samarbeta med hälso- och träningsbranschen för att driva på omvandlingen av inaktiva människor.

Sverige i topp

De mest etablerade träningsmarknaderna – mätt i penetrationsgraden bland vuxna är:
Sverige (34%), USA (30%), Storbritannien (23%), Australien (23%) och Tyskland (22%).

Snabbväxande marknader inkluderar Hongkong (8%), Singapore (7%), Japan (6%) och Kina (6%).

Underutvecklade marknader är bland andra Malaysia (1,5%), Thailand (0,7%), Vietnam (0,7%) och Indien (0,2%).

Köp hela rapporten här.

Enligt GHFA och IHRSA står de 46 länder och områden som valts ut i studien för cirka 90 procent av den globala BNP. De är: Argentina, Australien, Österrike, Belgien, Brasilien, Bulgarien, Kanada, Chile, Kina (PRC), Kinesiska Taipei, Colombia, Costa Rica, Cypern, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Hong Kong SAR – Kina , Ungern, Indien, Indonesien, Irland, Italien, Japan, Malaysia, Mexiko, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Peru, Filippinerna, Polen, Portugal, Ryssland, Singapore, Sydafrika, Sydkorea, Spanien, Sverige, Schweiz, Thailand, Storbritannien, USA och Vietnam.