Den nordiska träningskedjan SATS är kända för att ha en hög innovationstakt samt för att vara snabba på nya trender och svara på föränderliga kundbehov. I SATS-podden intervjuas SATS nordiska produkt och konceptchef, Henrik Johansson, kring träningstrender under 2018. Här följer en sammanfattning från delar av intervjun.
Hur hittar ni nya träningsformer?
– En stor källa till information om vad marknaden vill ha kommer via våra egna medlemmar, där vi har en stor insikt i vad de tränar, vad de gillar samt vad som minskar i intresse. Sedan tittar vi på aktuell forskning så att våra upplägg är uppdaterade och säkra för utövarna. Branschkollegor och andra influenser bidrar med intryck och inspiration och slutligen så tittar vi även på helt andra branscher och tar inspiration därifrån.
Var tittar ni när ni är ute och söker inspiration?
– Vi åker på en hel del ”field trips” runtom i världen, bland annat på olika mässor. Det man kan säga är att USA har en särställning när det kommer till konceptutveckling, mycket av det som händer ”där borta” tar sig över Atlanten över tid.
Hur lång tid tar det att ta fram ett koncept?
– Ca sex månader skulle jag säga är en ganska optimal tidsram från idé till färdig klass/koncept, men ibland kan det gå på tre månader. Det beror på vad det är för typ av produkt.
Är det viktigt att vara först med nya koncept?
– Nja, jag skulle säga att det är viktigt att vara med på tåget när det kommer nya trender som väntas bli kvar över tid. Däremot är det viktigt att göra rätt saker, det är viktigare än att vara först.
Vad är viktigt när SATS värderar nya trender/koncept?
– Det ska vara bra, säkert och träffa behoven som våra medlemmar har.
Finns det några utmaningar med trender/nya koncept?
– Det gäller att ha fingertoppskänsla kring vilka trender som kommer att hålla i sig och vad som kommer att gå över relativt fort.
Vilka trender ser du för 2018?
– Jag ser väl tre tydliga trender:
Upplevelsen i centrum – Varje träningspass ska vara en upplevelse. Det räcker inte längre bara med en bra träningseffekt, helheten behöver finnas där. Jag tror att underhållningsvärdet kommer att ta en stor plats framöver.
Holistiskt perspektiv – en tydlig trend är en helhet som fungerar. Träningen ska innehålla styrka, rörlighet, kondition, mentalt kombinerat med bra kost och sömn. Man tränar för att bli ”bra på allt”, allsidigt tränad. Den gamla sägningen, ”en sund själ i en sund kropp”, gör sig gällande.
Yoga – fortsätter vara stark. Jag tror att yogan hänger samman med det holistiska, att yoga både är fysiskt och mentalt och passar bra som komplement till annan träning eller del i träningsrutinen.
Vilka nyheter finner vi på SATS i år?
– Det är ett spännande år med många nyheter på gång. Först ut är HIIT the Ground, en högintensiv kroppsviktsklass i kompakt format, endast 30 min långt. Här kombineras funktionell styrka med konditionsträning. I passet har man glidmattor till hjälp, vilket gör att deltagarna kan göra andra typer av funktionella styrkeövningar än man vanligtvis kan i en gruppträningssal. Det är ett smidigt sätt att hålla uppe intensiteten utan att öka skaderisken och som vi tycker passar de flesta av våra medlemmar, från de mindre vana till vältränade. En annan sak vi satsar på är Bootcamps. 10 veckors träning i små grupper, upp till 12 personer, med en tränare. Vi har länge sett en utveckling där Bootcamps ökar i popularitet, men vill ha en tightare uppföljning av tränare/instruktör och ger en annan dimension i träningen. Just träning i små grupper är populärt, särskilt i USA, i och med att man får en PT-upplevelse, men även får nyttja dynamiken som uppstår i en grupp som arbetar mot gemensamma mål under en viss tid. Träningen blir roligare och man presterar bättre.
Är det några trender som är på väg ut?
– En trend som planat ut och i viss mån tappat är långdistanskonditionslopp. Löpning är fortfarande en relevant trend, men där har de långa loppen tappat en del till mer upplevelsebaserade lopp såsom OCR-lopp som exempelvis Tough Viking. En annan sak som gör sig gällande är medvetenheten kring skaderisk tycks ha ökat. T ex CrossFit har utvecklats och anpassats för att kroppen faktiskt ska hålla över tid. Högintensiv träning med tunga vikter tror jag vi får se mindre utav.