FSA Workouts har öppnat gym och kamsportsstudio i Bonnierhuset

Frid Ahmad och Emil Malmborg. Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

FSA (Fighting Strong Athletes) Workouts öppnade under förra veckan upp sin träningsverksamhet om 510 kvadratmeter i Bonnierhuset i centrala Stockholm. FSA Workouts erbjuder gruppträning i olika former (bland annat kampsportsträning), personlig träning samt gym. Anläggningen tar även in medlemmar som inte arbetar i Bonnierhuset.

– Vi har längtat efter att få öppna upp anläggningen i Bonnierhuset. Hos oss ska man känna sig lika välkommen oavsett om man är nybörjare eller veteran, säger Frid Ahmad, grundare av FSA Workouts.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Bonnierhuset på Torsgatan var det första höghuset som byggdes i Stockholm efter andra världskriget. 70 år senare är det fortfarande ett av stadens kända landmärken. Huset uppfördes 1946–49, ursprungligen för att ge plats åt Åhlén och Åkerlunds tryckeri- och redaktionsverksamhet. Sedan dess har hundratals journalister och ekonomer haft de 21 våningarna som sina arbetsplatser.

Dagens Bonnierhus rymmer totalt 35 000 kvm moderna kontor, arbetsplatser åt 1 700 personer, en välbesökt restaurang och en konferensanläggning. I Bonnierhuset huserar bland annat revisonsjätten PwC (Öhrling PriceWaterhouseCooopers) och den digitala vårdpionjären Kry. Och numera även en träningsanläggning – FSA Workouts.

– Vi är mycket glada över att få en träningsanläggning till Bonnierhuset. Huset rymmer redan ett brett serviceutbud. Träning blir ett efterlängtat tillskott som vi hoppas ska uppskattas av våra hyresgäster och bli en del av deras hållbara kontorsvardag, säger Pia Ljungqvist, Förvaltare Bonnier Fastigheter.

Bakom FSA Workouts står barndomsvännerna Frid Ahmad och Emil Malmborg.

Frid Ahmad. Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

– Det vi gjort är att skapa olika typer av gruppträningar med inspiration från thaiboxning, boxning och funktionell träning, säger Frid.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Hur startade det hela?

– Jag arbetade som anställd personlig tränare hos ett ställe i stan, men när de av någon anledning vägrade betala ut min semesterersättning så frågade jag mig om det var värt att vara anställd, eller om jag skulle gå över till att bli ”egen”, säger Frid.

Det blev det senare.

– Jag startade en enskild firma och tog mina initialer, Frid Sunny Ahmad, och tryckte på en hoodie. Och det galna var att många ville ha en likadan. Jag tryckte 50 och sålde alla 50. Tryckte 200 stycken och sålde alla 200. Så jag bestämde mig för att starta ett klädmärke och valde i samma veva att byta innebörden i FSA till att stå för Fighting Strong Athletes.

Som inhyrd personlig tränare verkade Frid under sitt nya varumärke FSA Workouts.

– Det lät betydligt bättre än ”Frid PT”, säger han med ett skratt.

I denna veva började han leta egna lokaler till sin verksamhet för att bland annat kunna köra företagspass. Projektet med att hitta lokaler kom nästan i mål. Sen kom pandemin.

– Jag hade köpt en massa träningsutrustning för att kunna köra företagsklasser och köpt in kläder för 200 00 kr och skickat till Thailand för att spela in videomaterial med en massa influencers. Dagen innan vi ska åka blir det totalstopp i resandet. Så i stället för 18 influencers blev det jag och två barndomsvänner som åkte i väg med tomma resväskor för att hämta hem de beställda kläderna.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Jäklar, vilken dålig tajming. Vad hände sen?

– Vi åkte dit och tränade i tio dagar och sen satt vi inlåsta i två dagar innan vi kunde återvända hem. Väl där insåg jag att avtalen kring lokalerna som skulle signeras nu inte fanns kvar, och där satt jag med en massa träningsutrustning och kläder.

Det hade varit förståeligt om han hade gett upp vid det här laget, men som den entreprenör och kämpe han är så satte han och vännerna i gång med utomhusträning i stället. Det blev en succé och när pandemin började klinga av så satte jakten efter egna lokaler i gång igen och de signade avtal och flyttade in i en mindre studio i Vasastaden.

– Men så en dag blev vi kontaktade kring den här möjligheten i Bonnierhuset. Problemet var att lokalerna var större än vi första hade i åtanke och med en hyra väldigt mycket högre än vad vi själva hade tänkt.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Hur löste det sig?

– Det intressanta i det hela var att fastighetsägaren själva verkligen var engagerade i att få till ett gym i lokalerna och de gillade vårt koncept, resten är historia.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Varför attraheras människor av er verksamhet?

– Inom kampsportsvärlden ligger traditionellt sett det största fokuset på de tävlande atleterna, motionärerna har ofta en liten plats i den världen. Vi vände på upplägget och riktar oss mot motionärerna och inte alls till de som vill tävla. På så sätt anpassas hela verksamheten efter motionärerna och vi kan dessutom locka till oss de bästa tränarna eftersom vi inte konkurrerar på tävlingsdelen.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Hur funkar era pass?

– Träningen sker främst i par på mitsar (slagplattor) och säck. Men framför allt så fokuserar man på fysträningen som bygger en fighter. Vår är att ge både motionärer och gemene man chansen att genom träning ledd av proffs ta med sig känslan av att vara en atlet, utan kraven att behöva tävla och dedikera sitt liv till träningen och i stället få till träning till en del av ditt liv.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

– Alla våra tränare är handplockade och är proffs inom sina respektive grenar. Förutom deras professionalism så är det enormt duktiga på att snabbt anpassa träningen efter gruppens och respektive individs behov för att uppnå just detta.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Ni har även ett ”Vasarum” med en massa stakmaskiner uppställda i, berätta mer…

– Vi har ett konceptrum som kommer att förändras, förhoppningsvis, varje kvartal. Just nu är det träning inför Vasaloppet som gäller. Till våren förmodligen en bootcamp. Vi kommer att anpassa oss efter vad medlemmarna önskar, och träning inför Vasaloppet var ett stort önskemål från människorna som sitter i huset.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

Vad kostar det att vara medlem hos er?

– Signar man upp för tolv månader så kostar medlemskapet 995 kronor per månad, sedan har vi även klippkort, personlig träning, företagsträning och bootcamps.

Hur många tränare har ni?

– Vi är idag elva instruktörer och sju personliga tränare.

Ni samarbetar med Kraftmark kring utrustningen i gymmet, hur kom det sig att det blev så?

­– Vi fick en rekommendation av Crossfit-profilen Helena Falk, det avgjorde för oss. Helena är en grym person och om hon tycker att något är bra så litar vi helt på det. På den vägen var det.

Foto: Brian van den Brink/Sweaty Business

– Det är rätt roligt, jag samarbetade med Helena kring klädesdelen, det tog mig två år in på vårt samarbete att förstå att hon, förutom att vara grym på det här med kläder, är en fantastisk Crossfitatlet, boxningsproffs, gladiator och karateproffs.

Den obrydda inställningen är förmodligen en stor del i Frids framgångsrecept som entreprenör (han gillar för övrigt inte ordet). Detta var samma inställning som gjorde att han inte blev nervös för att pitcha konceptet till cheferna på Bonnier Fastigheter.

– Det var först efteråt, när jag berättade för vänner och bekanta om vilka vi var i dialog med som jag insåg att det var riktigt stora spelare vi hade att göra med. Men det gick bra det med, säger han med ett leende.

Minst sagt, lycka till med satsningen!­

– Tack så mycket, du är varmt välkommen in på ett pass.