Så klarar träningsapparna coronakrisen

Coronakrisen slår hårt mot ekonomin i stort, och flera branscher och företag går på knäna just nu.

Fanny Sjöström, medgrundare av Swiftr, konstaterar i en intervju med Breakit att träningsbranschen, liksom många andra branscher, är hårt drabbad. 

”Den absoluta majoriteten av våra partnerstudios håller öppet som vanligt, men då många medlemmar ändå har känt sig oroliga så vi har vidtagit åtgärder där vi erbjudet alla våra medlemmar, oavsett typ av medlemskap, att frysa sitt medlemskap om man vill”, säger hon.

Swiftrs grundarduo Fanny Sjöström (till vänster) och Johanna Sjögren

Enligt Fanny Sjöström ligger de pausade medlemskapen kring ungefär var tionde medlem. Swiftr har även teamat upp med startupen Yogobe för att erbjuda träning på distans.

Swiftr backas bland annat av Cristina Stenbeck, Wellstreet och Bonnier News.

”Vi tog in kapital nyligen och jag tror inte att det här kommer att pågå så länge att vi drabbas till den grad att vi behöver lägga ned. Vi väljer att se det som en möjlighet att skapa bättre erbjudanden, även om det är ett bakslag och inte det bästa för kundtillväxten just nu”.

Foto: ClassPass

ClassPass kraftsamlar

Classass skriver att åtgärderna varierar på de olika marknaderna, men uttalar sig inte specifikt om Sverige. 

”På de mest drabbade marknaderna, eller där regeringen bett företaget att stänga temporärt, har vi vidtagit förebyggande åtgärder och pausat medlemskapet”, skriver Classpass.

Andra åtgärder har varit att underlätta för medlemmar att själva pausa medlemskapen och erbjuda kostnadsfri träning på nätet.

”Varje industri kommer att påverkas av Covid-19, inklusive våra, och vi har samlat en internationell styrka som arbetar för att stötta våra partners under den här svåra perioden. I förra veckan lanserade ClassPass en rad initiativ för att stötta sina partners.

Anton Holmquist, vd och grundare för Bruce, säger att många pausat sina medlemskap eftersom de inte vågar träna just nu. Han uppskattar att runt 9 procent av medlemmarna valt att pausa, men uppger att bolaget har styrka i krisen.

”Vi har en stark kassa och långsiktiga ägare, så vi är inte så oroliga för konkurs eller liknande. Däremot kommer det blir sämre ekonomiskt än vi trott”, säger Anton Holmquist.

Han är mer orolig för appens partners som utgörs av många mindre gym och studios.

”Många är mindre småföretagare som inte har möjlighet att hålla stängt, men det är mycket färre personer som tränar just nu. Det är möjligt att några kommer att få stänga på grund av det här, de är väldigt utsatta”, avslutar han.