Apple ökar sitt fokus på träning och hälsa – uppgraderar cykelfunktionalitet

I samband med Apples WWDC2023-event i Cupertino avslöjade företaget planer på att fokusera på cykling med ny funktionalitet för Apple Watch som kan ge liknande resultat som specialiserade cykeldatorer.

Apple Watch kan nu ansluta till Bluetooth-aktiverade tillbehör som hastighets- och kadenssensorer, vilket innebär att cykelträning kan visas direkt på klockans skärm och fungera som en mer effektiv kontrollpanel.

Både klockan och iPhone kan nu även uppskatta Functional Threshold Power (FTP) – den högsta genomsnittliga effekten som kan upprätthållas under en timmes cykling.

Utöver att förbättra cykling supplevelsen tillkännagav företaget också nya hälsofunktioner för sina operativsystem och Apple Watch.

En mental hälsofunktion på Apple Watch gör det möjligt för användare att logga sina känslor och sinnestämning genom att skriva i en dagbok för att få insikter, samtidigt som de har tillgång till bedömningar och resurser.

”Vårt mål är att ge människor verktygen att ta kontroll över sin egen hälsorevolution”, säger Sumbul Desai, Apples vd för Apple Health. ”Med dessa funktioner utvidgar vi utbudet av verktyg för hälsa och välbefinnande som vi erbjuder användare via iPhone, iPad och Apple Watch.

Andra hälsofunktioner som tillkännagavs idag möjliggör för konsumenter att se sina tillgängliga hälsojournaler från flera institutioner och dela data som lagras i Hälsa-appen med nära och kära eller medicinska proffs via Hälsodelning.

Lanserade Vision Pro

Bildkälla: Apple

Företaget lanserade också Apple Vision Pro, en spatial dator som sammanför digitalt innehåll med den fysiska världen samtidigt som den ”möjliggör för användare att vara närvarande och anslutna till andra” – mixed reality där verkligheten blandas med augmented och virtual reality.

”Idag markerar början av en ny era för datorer”, säger Tim Cook, Apples VD. ”Precis som Mac introducerade oss för persondatorer och iPhone introducerade oss för mobil datoranvändning, så introducerar Apple Vision Pro oss för spatial datoranvändning.”

Cook säger att Vision Pro skapar en ”oändlig canvas för appar som sträcker sig bortom gränserna för en traditionell skärm och introducerar en helt tredimensionell användargränssnitt som styrs av de mest naturliga och intuitiva ingångarna möjligt – en användares ögon, händer och röst”.

Med visionOS, det första spatiala operativsystemet, kan användare interagera med digitalt innehåll på ett sätt som får det att kännas fysiskt närvarande i deras rum.

Vision Pro har ett ultrahögupplöst displaysystem med 23 miljoner pixlar över två skärmar. ”VisionOS är världens första spatiala operativsystem som sammanför digitalt innehåll med den fysiska världen”, avslutar Cook.