Undersökning: Varannan har fått nya träningsvanor under corona

Larmrapporterna om ökat stillasittande under coronapandemin har avlöst varandra. Friskis&Svettis bestämde sig för att undersöka hur svenskarnas träningsvanor har sett ut under våren. Resultatet visar på både skrämmande och glädjande siffror.

I undersökningen som genomfördes av Kantar Sifo fick personer i åldrarna 18-79 svara på frågor om hur mycket de rörde på sig i motionssyfte från april till och med juni 2020. Resultatet visar att så många som varannan svensk gjort en förändring i hur de rört på sig under våren, jämfört med föregående år.

Mer utrymme för rörelse bland yngre

Var fjärde berättar att de rört sig mer, medan lika många säger att de rört sig mindre. Den största ökningen i fysisk aktivitet ser vi bland de yngsta (18–29 år). Där uppger var tredje (31%) att man rört på sig mer
– Det är naturligtvis jättekul att se. Somliga har dragit ned på tempot under corona och det har skapat utrymme för mer rörelse. Samtidigt har nya former av lättillgänglig träning via sociala medier eller digitala lösningar dykt upp och fångat mångas intresse, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare på Friskis&Svettis.

Olycklig utveckling bland äldre

Samtidigt ser vi en annan utveckling hos de allra äldsta (65–79 år). Hela 31 procent av de äldre rörde sig mindre under våren, vilket sannolikt kommer få effekt på deras hälsa.

– Det är olyckligt. Motion och fysisk aktivitet är viktigt genom hela livet. Vi behöver hjälpas åt och tänka nytt för att skapa förutsättningar för rörelse även för våra äldre. Friskis började exempelvis med balkongjympa där äldre kunnat delta i ledarledda träningspass från fönster och balkonger. Det är bara ett i raden av fina initiativ som dykt upp under året.

Friskis anpassar verksamheten

Inom Friskis&Svettis fortsätter föreningarna att jobba stenhårt för att fortsätta anpassa verksamheten och kunna erbjuda träning för så många som möjligt.

– Vi märker att många vill komma tillbaka till oss och träna efter sommaren. Samtidigt behöver vi fortsätta att vara lite mer isär just nu. Därför fortsätter vi att erbjuda mer träning både utomhus och online. Det senaste tillskottet är Utefys soft 70+ på Friskis play som är utvecklat speciellt för de som inte kan komma till oss just nu, säger Jidesten.

Utdrag från undersökningen

Friskis ställde frågan: Hur mycket rörde du på dig i motionssyfte under perioden april till och med juni 2020 jämfört med samma period föregående år?

• 28 procent har rört på sig mindre eller mycket mindre (9% mycket mindre och 18% mindre).
• 46 procent har rört på sig lika mycket.
• 25 procent har rört på sig mer eller mycket mer (7% mycket mer och 17% mer).
• Bland de äldsta (65–79 år) har 18 procent rört sig mer och 31 procent mindre.
• Bland de yngsta har 31 procent rört sig mer och 29 procent mindre.

• I Göteborgsområdet och Östra Mellansverige har man i högst utsträckning (31%) rört sig mindre.
• I Stockholmsområdet har man i högst utsträckning (29%) rört sig mer.

Undersökningen är genomförd i samarbete med Kantar Sifo genom frågor till en slumpmässigt rekryterad webbpanel med svenska allmänheten 18–79 år som målgrupp. 1 151 intervjuer har genomförts under fältperioden den 4 till och med den 7 september 2020.