Är CrossFit Games Open den största sporttävlingen i världen?

Bildkälla: Nepean CrossFit

Fem veckor – en workout per vecka

Igår, den 22 februari, började det som i folkmun kallas ”The Open”, världens kanske största sporttävling. Eventet som pågår fram till den 26 mars, startade i USA 2007 med 30 tävlande på en familjegård (ranch) som ägs av en CrossFits anställda, Dave Castro.
Idag, 11 år senare, är Dave Castro ”CrossFit Games director” och tävlingen uppskattas locka hela 500 000 deltagare från hela världen.

Bildkälla: CrossFit

Redan 2009 hade man vuxit ur ranchen och införde en regional kvalomgång som kallas ”Regionals”. 2011 hade fenomenet vuxit sig så stor och stark att ytterligare en pre-kvalomgång infördes, det som idag kallas ”The Open”. Det var först då tävlande från hela världen kunde utmana varandra om att bli kallade ”jordens mest vältränade”, eller ”Fittest on Earth” som CrossFit titulerar sina vinnande atleter.

Bildkälla: CrossFit
Efter The Open och Regionals arrangeras varje sommar i USA världsmästerskapen i CrossFit, ”The CrossFit Games”. Då tävlar damer, herrar, lag, tonåringar och masters (damer och herrar 35 år och uppåt) om den åtråvärda titeln i sin specifika ålderskategori.

Teknikutvecklingen har gjort det möjligt

Utan den snabba teknikutvecklingen, geniala affärsutveckling och marknadsstrategi hade det varit omöjligt att arrangera en tävling med 500 000 deltagare. För att få en bild av omfattningen kan vi ta pågående vinter-OS som en jämförelse, totalt antal tävlande på plats i Sydkorea just nu är 2 925.
Bildkälla: CrossFit

The CrossFit Games Open är en online-tävling där den tävlande antingen filmar sig själv och postar videon för bedömning inom bestämd tidsgräns efter varje ”workout announcement”, eller genomför workouten under övervakning av en certifierad domare som sedan validerar den tävlandes resultat.

Det är det här ögonblicket nästan alla i den enorma CrossFit-communityn världen över längtar till, det är inför detta event som många kämpar med övningar som kipping pull ups, snatches, handstand push ups och andra, för många, knasigheter, på ”boxar” (CrossFit gym) resten av året. Det är under Open alla har möjlighet att tävla och mäta sig med andra oavsett nivå och erfarenhet. Som sagt, ett genialiskt drag från Greg Glassman, grundare och ägare till CrossFit Inc.