Bättre hälsa med och utan mobilen

Mobiltelefonen är en märklig enhet. Medan några lyfter fram den som det bästa som har hänt sedan hjulet har andra gett den stämpeln som den ultimata stressfaktorn. Det går inte att förneka att mobilen kan bidra till ganska mycket stress. Med den är man alltid nåbar via sms, sociala medier och de allt mer sällsynta telefonsamtalen. Det kan också vara stressande att hela tiden få notiser med de senaste nyheterna och kommande händelser.

Samtidigt finns det positiva saker med mobilen och man ska inte enbart fokusera på de negativa aspekterna. Och ur hälsosyfte finns det flera fördelar! Mobilen kan nämligen vara den perfekta träningsinstruktören, och den som inte hinner gå till gymmet kan hitta skräddarsydda träningspass i mobilen. 

Träningsappar

Oavsett om man föredrar tuffa konditionspass eller cirkelträning kan det ibland vara svårt att komma på hur man ska lägga upp sin träning. Framför allt om man inte är van vid att träna själv. Eller så kanske man befinner sig utomlands och hotellets gym saknar tränare. Frukta inte, lösningen finns i mobilen. 

Bildkälla: Unsplash

Med åren har det dykt upp mängder med träningsappar och alla sociala medier är fulla med influencers som marknadsför olika mobila träningsprogram. Personliga tränare som Kayla Itsines har genom sina träningsplattformar (i hennes fall Sweat) tagit fram olika träningsprogram som både kan utföras i hemmet och på gymmet. Dessa vänder sig till de som redan är vana vid styrka- och konditionsträning, såväl som till de som aldrig har tränat innan. 

Det finns fler exempel på träningsappar och valet man gör beror självklart på vilken träningsform man vill utöva. Den som vill lära sig yoga eller utveckla sin träning med mer avancerade positioner kan välja yoga-appen Alo Moves. Couch to 5k är appen som gör dig till en löpare, med målet att klara av att springa 5 kilometer. Seven är appen för dig som ofta har ont om tid, men som ändå vill hinna med att träna och den är fylld med korta intensiva övningar.  

Avslappningsappar

Samtidigt som det finns fysiska träningsappar finns det också appar för avkoppling och avslappning. Mobilen är inte bara till för en hektisk tillvaro utan även för att ta det lugnt och njuta. Utöver streamingtjänster (Netflix, HBO Nordic med flera) och pussel- och ordspel som Wordfeud och Candy Crush eller det nytillkomna lottospelet Eurojackpot – som har funnits sedan länge i Europa men som först nu kom till Sverige, finns det appar för meditation och avslappning. 

Hade någon pratat om fördelarna med meditation för ett par år sedan hade de flesta avfärdat det som rent flum, men så är det inte längre. Meditation och mindfulness har flertalet gånger visat sig dämpa stress och oro. Däremot behöver inte meditation innebära att man sitter och sjunger ”ohm” i ett rum med andra personer som sjunger samma sak. Ibland kan det räcka med att bara sitta tyst i ett par minuter och fokusera på andningen. 

Bildkälla: Unsplash

Det finns avslappningsappar för både nybörjare och vana utövare. Headspace är ett bra gratisalternativ för nybörjaren som vill se vad meditation faktiskt handlar om och vilka fördelar som finns med det. Buddhify är ett annat alternativ med meditationsövningar som ämnar att hjälpa mot allt från en stressig vardag till bättre sömn. Övningarna är mellan 5 och 30 minuter långa. Vill man lära sig klassisk meditation finns Meditation Timer Pro

Digital detox

Trots att mobilen kan vara med och bidra till många positiva saker ska man vara försiktig med att inte använda den för mycket. Vi omges dagligen av digitala skärmar och det kan vara bra att se till att inte all fritid spenderas med blicken i mobilen. Digital detox har därför blivit ett vardagsbegrepp när man pratar om hälsa och det är ett bra sätt att ta en paus från den digitala användningen och faktiskt göra något annat. All träning behöver inte loggas i träningsappen och all kommunikationen behöver inte ske över mobilen. 

Precis som all annan detox kan en kur eller omgång variera i längd. Det kan handla om att man är utan mobilen i en vecka, helg eller under vissa tider varje dag. För en bra sömn rekommenderas det att man inte tittar på en digital skärm direkt innan man går och lägger sig och det kan därmed vara passande att man lägger in sin detoxtid två till tre timmar innan läggdags. Detta kommer att ha en mycket positiv inverkan på din sömn och få dig att fokusera på andra saker som du kanske vill ägna mer tid åt. Den som känner att det blir alldeles för svårt att vara utan mobilen ens i ett par minuter bör verkligen se över sin användning. 

Mobilen är med andra ord ett fantastiskt redskap som kan göra gott för både vår fysiska och mentala hälsa. Men som med allt annat ska den användas med måtta, och det är en bra idé att ha koll på hur mycket tid som läggs i mobilen varje vecka.