Gymkedjan SATS siktar på börsnotering

SATS CEO, Sondre Gravir. Foto: Anita Arntzen

Den nordiska träningskedjan SATS kommer ansöka om notering av bolagets aktie på Oslobörsen och i samband med detta ta in cirka 1,5 miljarder norska kronor i nytt kapital.

Utöver nyemissionen kan även befintliga aktieägare komma att sälja aktier i erbjudandet. Det framgår av ett pressmeddelande.

SATS ägs till 90 procent av Sats Group AS som till 51 procent ägs av riskkapitalbolaget Altor och till 49 procent av Tryghetsgruppen.

SATS är den tredje största aktören i Europa i fråga om intäkter. Bolaget har närmare 700.000 kunder och 248 träningsanläggningar. Det innebär i snitt ca 2.800 medlemmar per träningsanläggning.

Bildkälla: SATS

Börsnoteringen väntas innefatta ett erbjudande till både institutionella investerare och allmänheten i Norge och Sverige, samt till vissa internationella investerare, och även ett erbjudande till bolagets anställda. SATS har även ambitionerna att ha utdelning framöver och siktar på att dela ut minst 250 miljoner norska kronor 2020. 

Konkurrenten Actic, som börsnoterades i april 2017, har haft det tufft på bärsen. Aktien har sedan noteringen sjunkit kraftigt och är i dagsläget på minus 57 procent.