CrossFits Greg Glassman kliver av VD-rollen efter kontroversiella uttalanden

CrossFits grundare och VD, Greg Glassman, har hoppat av VD-rollen till följd av ett enormt bakslag inom CrossFit-communityn att han twittrat och pratat oerhört kontroversiellt kring den döde George Floyd.

Den 6:e juni svarade Glassman på en tweet av University of Washington’s Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) som löd: “Racism and discrimination are critical public health issues that demand an urgent response.”

Glassman refererade till COVID-19-pandemin, med: “It’s Floyd-19.”

Sedan dess har det skett högljudda protester över tweeten – som har tagits bort från Glassmans konto – och flera CrossFit-gym har meddelat att de inte längre önskar vara affilierade med företaget och varumärket.

Storsponsorn Reebok har bekräftat att det avslutar sitt partnerskap med CrossFit – som var på väg att förlängas – i slutet av 2020.

Följande dag publicerade Glassman ut en ursäkt och sa: ”Jag, CrossFit HQ och CrossFit-samhället står inte för rasism. Jag gjorde ett misstag i och med de ord jag valde igår. Mitt hjärta är djupt sårat av smärtan det har orsakat. Det var ett misstag, inte rasistiskt utan ett misstag.”

Delar av CrossFit-communityn har även uttrycket sin besvikelse och förvåning över CrossFits tystnad under Black Live Matters-aktionerna under den senaste tiden.

I en läckt mailkonversation där ägaren till Rocket CrossFit, Alyssa Royse, framförde sina klagomål och oro över att CrossFit riskerar att tappa anseende genom sin tystnad under BLM-aktionerna, svarar Glassman henne:

“I sincerely believe the quarantine has adversely impacted your mental health.”

Han kallade henne även för ”vilseledd” och ”manipulativ” och avslutade med att säga:

“You’re doing your best to brand us as racist when you know it’s bullshit. That makes you a really shitty person… You’ve let your politics warp you into something that strikes me as wrong to the point of evil.”

Greg Glassman

Mailkonversationen ägde rum innan den kontroversiella tweeten.

I ett Zoom-samtal med CrossFit box-ägare som läckts till media hörs säga:

”Vi sörjer inte George Floyd, jag tror inte att jag eller någon av mina medarbetare gör det”.

”Kan du berätta varför jag ska sörja för honom?”, sa han. ”Annat än att det är den” vita ”saken att göra. Jag märker av det trycket men ge mig ett annat skäl.”

Häromdagen aviserade Glassman sin avgång som VD (dock fortfarande ägare till varumärket CrossFit) och att hans högra hand, Dave Castro, tar över som ny VD.

Många i CrossFit-communityn menar dock att detta inmte innebär någon reell förändring, utan att Glassman fortsatt kommer att styra allting via sin ”marionett” Castro.

Crossfit grundades 2000 och har sedan dess växt till att omfatta över 14 000 affilierade gym, sk ”boxar”.

https://www.instagram.com/p/CBO40v9ggIt/