Levels Health Club – invigning av exklusiv PT-studio i Gröndal

För ett par veckor sedan invigdes PT-studion Levels Health Club i Gröndal, Stockholm, med ett invigningsevent som bland annat erbjöd träningspass med tidigare boxningsvärldmästaren Armand Kranjc.

Levels ägs och drivs av entreprenören och personliga tränaren Peter Carlsson, som tillsammans med sitt team av pts hjälper klienterna mot sina hälsomål.

Peter har en bakgrund inom restaurangbranschen och utbildade sig i slutet av 90-talet till personlig tränare med målet att bidra till att förbättra folkhälsan i landet. Förutom ett mål om att bygga en framgångsrik verksamhet med Levels har Peter ambitioner om att vara med och förändra synen på prissättning och paketering av medlemskap och personlig träning.

Peter Carlsson

Konceptet på Levels är ett begränsat antal medlemskap fördelat över tre medlemskapsnivåer. All träning sker tillsammans med personlig tränare eller i gruppträningsformat i mindre grupper.

I medlemskapen ingår bland annat access till lounge, handdukar, hygienartiklar och kaffe. Kostschema samt vägningar med kroppssammansättningsvåg från InBody, tillgång till cirkelträningspass och träning med personlig tränare allt ifrån en gång i veckan upp fri tillgång beroende på medlemskapsnivå.

Under invigningsdagen fick medlemmarna bland annat möjligheten att testa på högintensiva kampsportsfyspass i form av Armands Kranjcs gruppträningskoncept Twelve Rounds.

Armand Kranjc

Vi fick under invigningen till en intervju med Peter Carlsson:

Vad är bakgrunden till att du valde att satsa på levels?

– Jag har under många år arbetat som träningsinstruktör och personlig tränare och har genom åren testat olika typer av verksamheter och koncept. Nu ville jag få ihop mina tidigare erfarenheter med hur jag vill ha det i en helhet och då blev det ett personligare koncept som är en motsats till stordriften som dominerar marknaden idag.

Hur ser processen ut för nya medlemmar?

– Vi börjar med en vägning/InBody-scan så att vi får ett nuläge och utifrån det formas en individuell tränings- och kostplan för alla medlemmar utifrån deras personliga förutsättningar och målsättningar.

– Vi är faktiskt först ut i Europa med InBodys senaste, och mest avancerade våg, InBody970. Det känns väldigt häftigt att kunna stoltsera med detta.

Hur skiljer sig InBody970 mot andra modeller?

InBody970 använder 8 frekvenser jämfört med 6 på InBody770. Den har också fingeravtrycksläsare som ID. Större display och fotplatta. Mäter upp till 300 kilo jämfört med InBody770 som väger upp till 270 kilo. Som extra tillbehör finns Y-scope som mäter fett på ett mycket tillförlitligt sätt.

Vilka träningsalternativ har man som medlem?

– All träning sker på bokad tid tillsammans med sin personliga tränare alternativt i cirkelträning i smågrupper (max 8 pers). Cirkelträningen är programmerad så att den fokuserar på olika saker varje dag. Måndagar är det exempelvis ”Coredio” – en mix av core- och konditionsträning.

Vilken är den typiska klienten hos er?

– Jag skulle säga att det är övervägande kvinnor i 40–45-års åldern och uppåt som är högpresterande i yrkeskarriären.

Vilken vision har du med Levels?

– Vi vill vara med och förändra hur man ser på gymmedlemskap och personlig träning. Vi tror att ett gymmedlemskap kan innehålla mycket mer än vad det generellt sett gör idag i Sverige. Det kan innehålla kostscheman, det kan innebära att träning ”one-to-one” med en personlig tränare kan ingå och en massa andra saker.

– Rent krasst – att arbeta i gymbranschen idag som personlig tränare är inte så himla upplyftande i alla lägen. Du säljer dina timmar och har bara ett maximalt antal du kan fylla varje månad. Dessutom får du bara betalt när klienterna använder sina inköpta timmar. Din lön ligger till stor del i klienternas händer.

Hur löser man den här utmaningen?

– Vi tror att det finns andra modeller här. Om man bakar in pt-tjänsterna i medlemskapet så kan man anställa tränare på fast lön på heltid och på så vis få fler att stanna längre i yrket samt fler seniora tränare, vilket jag hävdar är en stor bristresurs i branschen.

Vilka är fördelarna med att få till fler seniora tränare på gym?

– Dels speglar det de som faktiskt köper pt-tjänster på ett bättre sätt, dels får du såklart tränare med en större kunskap samt viktig och nyttig livserfarenhet.

– Vi vill skapa erfarna tränare, som faktiskt kan någonting. När man är yngre så är man entusiastisk och en massa energi, vilket är kanon. Men kan du addera erfarenhet till detta så blir kombinationen väldigt mycket bättre.

Hur tänkte du kring den geografiska placeringen av Levels. Gröndal är förvisso en välmående närförort, men traditionellt sett har den här typen av studios placerats inne i city?

– Jag tror att det finns många som vill ha tillgång till sin personliga tränare nära hemmet, inte nödvändigtvis enbart där de arbetar.

Hur tänker du kring prissättning i branschen?

– Jag kan bli väldigt fundersam hur priserna sätts på en generell basis. Priset för ett medlemskap i Sverige är lågt och det märkliga är att det knappt har skett något på prisfronten på väldigt många år trots att driftskostnaderna stadigt går upp. Som kund kan man tycka att det är nice att betala lite för sitt medlemskap, men det kommer även med sina nackdelar. Jag tänker bland annat på rotation av personal, begränsat med uppgradering/service av maskinpark och vi får inte en hög kunskapsbas med mera.

– Har du som medlem en hög kunskapsbas kring träning så är det kanske fine att gå in och köra på egen hand. Men jag tror att det finns många som vill ha hjälp, stöttning och guidning i sin träning – en riktning helt enkelt. Och de är beredda att betala för det.

Men blir det inte dyrt för medlemmen med pt-tjänsten inbakad?

– Det kan vissa kanske tycka. Men vill man satsa på sin hälsa så kanske ett par tusenlappar per månad inte är en så dum investering?

– Man kan ju även fråga sig hur mycket pengar som gemene man lägger varje månad på saker som stressar dem, försämrar deras hälsa eller rentav förkortar deras liv. Exempelvis appar, alkohol, tobak, elsparkcyklar med mera. Vissa tar exempelvis en kaffe latte på vägen till och från jobbet, som kostar ca 100–150 kr/dag, som förutom att vara relativt dyrt bidrar med onödiga kalorier, varje dag, som inte är direkt nödvändigt för en person med ett ganska stillasittande arbetsliv.

Tack för samtalet och lycka till med satsningen!

– Tack så mycket, kul att ni tittade förbi!

Det blir spännande att följa Levels fortsatta utveckling och ambitioner. Här finns det helt klart en hel del spännande tankar för att verkligen hjälpa människor uppnå och bibehålla sina hälsomål samt skapa en välmående och hållbar verksamhet både för ägare och personliga tränare. Differentiering är sannolikt en smart väg att gå på en träningsmarknad som konsolideras alltmer och där många aktörer har ett snarlikt erbjudande.