De hetaste träningstrenderna 2019

För 13: e året i rad publicerar som American College of Sports Medicine de hetaste träningstrenderna inför 2019. I den står det klart att gruppträning behåller sin andraplats, bärbar teknologi intar förstaplatsen, medan högintensiv intervallträning går från första till tredje plats.

Studien har genomförts genom en elektronisk enkät-undersökning som besvarats av tusentals personer globalt som arbetar professionellt inom träningsindustrin.

Topplistan

1. Bärbar teknologi

Föga förvånande placerar sig bärbara fitness trackers på listans förstaplats. Detta begrepp innefattar allt ifrån smarta klockor, gps-mätare till pulssensorer.

2. Gruppträning

Träningspass med fler än fem deltagare där instruktörer leder, motiverar och instruerar deltagarna.

3. HIIT träning

Foto: Technogym/Sweatit London

Träning med högintensiva intervaller (high intensity interval training) och kort återhämtning är HETT! Intensiva och tidseffektiva pass (ofta ca 30 min långa) som passar den moderna urbana människan som vill optimera sin tid. Exempel på koncept: Barry’s Bootcamp, HIIT Basecamp, och Kobox

4. Träning för äldre

Det finns en växande marknad av gått/ska gå i pension och som gör det med en bättre hälsa än tidigare generationer. Med en ökande andel av den äldre befolkningen är detta ett område som träningsanläggningar borde lägga större fokus på. Äldre människor har i många fall en mycket större andel disponibel inkomst än yngre målgrupper samt har tid och motivation att investera dessa klokt.

5. Kroppsviktsträning

Detta avser träning med kroppen som främsta redskap. Denna typ av tränings har mänskligheten ägnat sig åt i alla tider, men under de senaste åren har kommersiella träningsanläggningar och konceptutvecklare (bl a Les Mills) paketerat det på ett smart och tilltalande sätt för den breda massan. Det typiska kroppsviktspasset använder minimalt med redskap, vilket gör det till en kostnadseffektiv lösning.

6. Utbildade tränare med giltig certifiering

I samband med att branschen växer ställs allt större krav kring den utbildning som tränarna har. I princip vem som helst kan idag titulera sig gruppträningsinstruktör eller personlig tränare. För konsumenten blir det svårt att veta vilken kvalitet som levereras. Olika certifieringar får allt större betydelse men vad är egentligen en certifiering värd? Debatten fortsätter kring vilka krav på vad man behöver kunna eller hur lång utbildning man behöver ha gått för att kalla sig gruppträningsinstruktör eller PT i olika situationer. I både Sverige och Norge är branschstandardiseringar av PT-utbildningar på väg.

7. Yoga

Yogan är fortsatt stark och hoppar upp en placering sedan 2017. Träningsformen utvecklas ständigt med en mängd olika typer som Yinyoga, Power Yoga, Yogalates, Hot Yoga, Ashtanga, Vinyasa med flera. Just förmågan att ständigt fräscha upp formaten gör sannolikt att yogan håller sig stark även framöver.

8. Personlig träning

Fler och fler personer väljer idag att utbilda sig till personlig tränare. Marknaden växer då allt fler konsumenter inser att de saknar kunskap, disciplin och långsiktig motivation för att på egen hand nå de resultat de strävar efter. För många aktörer inom träningsindustrin är personlig träning en möjlighet att öka intäkterna i verksamheten samt stärka kundrelationerna. De flesta träningsanläggningar har under % av hela sin medlemsbas aktiverade i PT-tjänster.

9. Funktionell träning

Detta populära begrepp har lika många definitioner som träningskoncept. I denna studie avses styrketräning som förbättrar balans, koordination, styrka samt uthållighet för att individen så smidigt som möjligt ska klara av vardagslivets prövningar.

10. Träning som medicin

Exercise is Medicine är ett globalt hälsoinitiativ som är inriktat på att uppmuntra primärvårdspersonal och andra vårdgivare att inkludera bedömning av fysisk aktivitet och tillhörande behandlingsrekommendationer som en del av varje patientbesök och hänvisa sina patienter till professionella aktörer inom träning. I sverige finns sedan många år FAR (Fysisk aktivitet på recept)

Noterbart är att trender som virtuell/online träning, boutique fitness gym, boot camp och kampsport alla fanns med i årets undersökning – men ingen av dem rankades på topp 20.

Här kan du läsa hela topp 20-listan

Följ oss på Instagram:

Sweaty Business: Sweaty Business, Brian van den Brink : @brianvdb