Drivkraft Solna gör succé med unikt golfmedlemskap

Martin Dahlman

Träningsanläggningen Drivkraft i Solna har tagit rygg på den växande trenden med golfsimulatorer och skapat ett unikt golfmedlemskap där medlemmarna, förutom att ta del av ordinarie utbudet, kan träna i golfsimulator, träna rörlighets- och styrkepass anpassade för golfare samt delta i teorilektioner.

Drivkraft Solna, som ägs och drivs av entreprenören Martin Dahlman, är en fullserviceanläggning om 2 000 kvadratmeter fördelat på två våningsplan som erbjuder Solnas bredaste träningsutbud.

–Hos oss hittar du det mesta inom gruppträning, ett fullutrustat gym med fria vikter och en egen avdelning för funktionell träning. Hos oss kan du även göra Inbodymätningar, besöka vår osteopat, få massage eller träna med en av våra personliga tränare, säger Martin Dahlman när han ska beskriva verksamheten.

2018 förärades Drivkraft Solna med utmärkelsen Årets klubb/gym på Guldhjärtat-galan och samma år utsågs Martin Dahlman själv till Årets Stjärnföretagare i Solna/Sundbyberg i tävlingen som mittforetag.se arrangerade.

Under åren har Drivkraft även blivit kända för en framgångsrik seniorverksamhet samt tidigt varit ute med och lyckas väl med olika typer av small group-koncept.

Nu har Martin tagit nästa steg i företagets utveckling och lanserat ett helt koncept – helt inriktat mot golfsspelare.

Pandemin blev startskottet

– Det hela tog sin början under pandemin, hösten 2020, då jag själv började spela golf och fastnade totalt för sporten. Jag har haft grönt kort sedan 2013, men har aldrig riktigt tagit mig tiden att gå ut och spela tidigare.

Martin beskriver det som att pandemin, och allt stök som förknippades med det, bidrog till ett ökat behov av att kunna koppla ifrån det och tänka på något helt annat under en stund. Där passade golfen perfekt in.

– Det blev för mig något väldigt rogivande, nästan meditativt, att komma ut på banan i några timmar. Lägga undan telefonen och bara fokusera här och nu.

Sen kom senhösten och vintern. Martin insåg att alla banor stängde och att den perioden för många golfare innebar ett långt uppehåll. Och vissa åkte långa sträckor för att träna i en golfsimulator.

– På senare år har det etablerats en hel del golfsimulatorer, men på den tiden fanns det knappt något ställe. En jag pratade med sa att han åkte från Stockholm hela vägen till Södertälje för att träna i simulator.

Detta gjorde honom nyfiken på att utforska den marknaden närmare och insåg snabbt att människor var beredda ett betala hundratals kronor för en timma i golfsimulatorer. En idé växte och tog fart.

Hur utvecklade sig den här idén till ett konkret koncept?

– Jag investerade i en portabel golfsimulator och installerade den först i en yogasal. Vilket gjorde att salen kunde användas till flera olika typer av aktiviteter.

Men bokningarna av simulatorn tog först inte riktigt fart som tänkt när den installerades i februari 2021.

­– I den här vevan kom det fram många aktörer på marknaden som erbjöd golfträning i simulator. Det är lite liknande fenomen som kring padel, det är hyfsat låga trösklar för att etablera en simulatoranläggning med en eller flera simulatorer i varje. Det blev snabbt en överetablering.

– Men vi körde på och bokningarna ökade en del över tid. Det vi märkte var dock att yogasalen inte var optimal för golfsimulatorn. Det var bland annat lite för lågt i takt, vilket stökade till det när klubbor slog i taket.

Vändpunkten kom när en medlem sa att det kunde bli lite slentrian i att spela i simulatorn – ”ordna en kurs, jag vill gärna lära mig saker”. Martin var inte sen att nappa på idén och frågade en medlem, Gustav, som tidigare varit golftränare om han skulle kunna hålla i lektioner en gång i veckan.

Gustav nappade och de paketerade 12-veckorskursen ”Bli en bättre golfspelare säsongen 2023”. Kursen fylldes på nolltid och så var bollen i rullning.

– Vi körde detta i ett gruppformat om 12 deltagare där det ingick golfteorilektioner, träning i simulatorn, putt- och chippträning samt styrka och rörlighetsträning med mig.

När kursen var över lagom till att golfsäsongen startade lagom till våren i år så uttryckte deltagarna ett stort intresse för en ny omgång till hösten.

– Jag var peppad på att ta detta vidare till hösten, men kände också att konceptet inte var helt optimalt utformat. Framför allt ville jag inte att det skulle vara knutet till specifika veckodagar, vilket riskerar bli ett hinder om potentiella deltagare inte kunde komma just den specifika dagen.

Det ena ledde till det andra och en större satsning inleddes. En stor sak som hände var att Martin byggde om ett tidigare PT-rum till en dedikerad golfstudio med simulator samt ytor för att träna puttning och chippar.

Vidare tog Drivkraft fram ett unikt golfmedlemskap för att kunna hantera den stora efterfrågan på golfspecifik träning.

– Medlemskapet kostar 1 495 kr i månaden och ger medlemmarna, förutom access till verksamhetens totala utbud, tillgång till golfspecifika tjänster och träningspass. Allt ligger bokningsbart, precis som alla andra träningspass vi erbjuder.

Förutom fri tillgång till golfsimulatorn ingår access till två golfteknikpass (med tränare) samt två rörlighets- och styrkepass per månad. Utöver detta finns, som en tilläggstjänst, möjligheten för medlemmarna att boka in sig på individuella golflektioner med tränare.

Golfmedlemskapet sträcker sig över hela golfens ”off season” (november-april).

Meriterad golftränare på plats

Sedan den första kursen har Martin rekryterat en ny golftränare, Viktor Lindgren, som har mer tid tillgänglig för detta, i sin stab.

– Vi är lyckligt lottade som har lyckats knyta till oss Viktor som är proffs och spelar under säsong på Nordic Golf League. Han är väldigt duktig med människor och har järnkoll på alla delar kring golfen.

Viktor Lindgren svingar loss

Hur många golfmedlemmar har ni?

– Vi har dryga 40 golfmedlemmar för tillfället. Planen är att marknadsföra detta lite mer kring årsskiftet. Framåt januari, februari tror jag att detta kommer ta rejäl fart.

Blir det inte snabbt fullbokat i simulatorn?

­– Nej, det är det inte. Vi har tider från 05 på morgonen fram till midnatt. Så det finns många tillgängliga tider varje dag.

Vilka har blivit golfmedlemmar?

– Hittills är en majoritet befintliga medlemmar som har valt att uppgradera, men vi har en del helt nya som hittat till oss tack vare den här unika produkten. Och det kommer med jämna mellanrum in förfrågningar från nya potentiella golfmedlemmar. Det är både män och kvinnor som hängt med på detta.

Vad är det som människor fastnar för med konceptet?

– De flesta inser att det finns ett stort värde i konceptet. Tillgång till simulatorn och personlig coachning med tips och råd som förbättrar deras spel och teknik. En genomsnittlig golflektion med tränare kostar någonstans runt 900 kronor, då inser människor snabbt att detta är ett väldigt prisvärt alternativ.

– Och står du och svingar i en obemannad golfsimulator så får du ingen som helst hjälp med teknik med mera.

Martin uppger även att deltagarna verkligen uppskattar gruppformatet. Dels skapas en gemenskap deltagarna emellan, dels förutom den individuella feedbacken så lär sig medlemmarna genom att observera de andra deltagarna och tipsen de får utav tränaren.

I Martins huvud går tankarna kring hur de kan stötta golfarna även under golfsäsongen.

– Det finns lite tidiga tankar kring detta, men vi får se var det landar, avslutar han med ett leende.

Läs mer om golfsimulatorn på Drivkraft Solna här.