Eleiko involverat i nytt nationellt träningscenter för tyngdlyftning

| Patricia Strenius tävlar i 2018 IWF World Championship i Ashgabath, Turkmenistan |

Svenska Tyngdlyftningsförbundet startar, tillsammans med Eleiko Group AB och Högskolan i Halmstad, ett nationellt träningscenter.

Svenska Tyngdlyftningsförbundet startar den 1 september, tillsammans med Eleiko Group AB och Högskolan i Halmstad, ett nationellt träningscenter där tanken är att samla Sveriges bästa lyftare och tränare och samtidigt möjliggöra kombinationen elitidrott och högskolestudier.

Sverige har de senaste fyra åren tagit över 20 EM-medaljer på senior- och ungdomssidan, dessutom ett par VM-medaljer. Det är resultat som svensk tyngdlyftning inte varit nära av sedan slutet av 60-talet.

Svenska Tyngdlyftningsförbundet fortsätter nu det påbörjade arbetet genom att starta Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad (ETH) som blir en gemensam miljö för träning, utbildning och utveckling. Till ETH rekryteras en internationell tränare som ska leda satsningen och dit knyts även resurspersoner inom nutrition, biomekanik, idrottsmedicin, idrottspsykologi och ledarskap.

– ETH vill locka lyftare som efter gymnasieålder kan tänka sig att satsa på en elitkarriär inom tyngdlyftning samtidigt som de studerar eller arbetar. Vilket ligger i linje med Riksidrottsförbundets intention att stötta dubbla karriärer. ETH är också tänkt att bidraga till att utbilda tränare, arrangera läger och utbildningar, säger Svenska Tyngdlyftningsförbundets ordförande Joakim Eriksson och fortsätter:

– Vi är stolta över att vi efter flera år av arbete har att avtal klart som sträcker sig från och med nu till och med 2024. Vi tror att ETH kan bli av avgörande betydelse i vår jakt på EM-medaljer, topp 8-placeringar på VM och OS-deltagande.

Maged Salama, känd som OS-guldmedaljören Matthias Steiners tränare, blir tränare på ETH där han kommer leda den dagliga träningen för lyftarna i Halmstad. Samtidigt kommer han att utbilda andra tränare och ingå i den svenska landslagsstaben. Förutom en egen framgångsrik karriär som aktiv så har Maged Salama arbetat som tränare under snart 30 år. Bland annat som landslagstränare för Österrike, Indien och Egypten.

| Maged Salama |

– Jag är glad och inspirerad att ta mig an detta uppdrag. Jag ser en ny generation lyftare som kan nå en väldigt hög seniornivå och bli bra internationellt. Inom två år tänker jag att vi kan ta medaljer på EM med juniorer och under den tiden har vi också involverat och utbildat fler svenska tränare, säger Maged Salama.

Eleiko Group AB:s VD Erik Blomberg:

– För Eleikos del innebär ETH en möjlighet att stötta tyngdlyftningens utveckling i Sverige. Vi hoppas att ETH ska leda till bättre svenska resultat internationellt men också att bredda tyngdlyftningen i Sverige. Vår roll är att vara delfinansiär av projektet och att upplåta faciliteter för träning och utbildning. Inte minst genom Eleiko Sportcenter som är en optimal anläggning för den här satsningen.

| Eleiko Sport Center Halmstad |

Högskolan i Halmstad, som också är delfinansiärer, är ett Riksidrottsuniversitet och har sedan tidigare två liknande elitidrottsmiljöer med Svenska Golfförbundet och Svenska Bordtennisförbundet.

– Vi bidrar med kunskap om utbildning och forskning men hjälper också tänkbara elitidrottande studenter att hantera sina dubbla karriärer. Vi kan ge dem stöd både inom deras idrott och framtida profession. Vi kan genom ETH dessutom vara med och söka externa forskningsmedel för intressanta och angelägna frågor som kan lyfta svensk tyngdlyftning till en nationell och internationell nivå, säger Urban Johnson, professor på Högskolan i Halmstad och projektledare för Riksidrottsuniversitetet.